Да поръчвате ли крафт алкохол или не?

Това е въпросът - и един съвет ще ви даде правилния отговор

Преди 20 години броят марки алкохол зад стандартните барове беше доста ограничен. Селекцията на повечето места изглеждаше точно като това, което очаквате да видите по летищата в наши дни: трите най-разпознаваеми текили; четири джина; американско уиски, ограничено до хора на име Джак и Джим; и горе-долу с това се изчерпваше изборът. После обаче се случи целият този ренесанс на алкохола и коктейлите и изведнъж започна да излиза на мода "крафт" това и "малка партида" онова. С всички варианти, пред които са изправени потребителите, изборът изглежда леко стряскащ.

Напоследък цари ожесточен дебат дали крафт алкохолът е нещо добро или лошо.

От едната страна стоят хора, които подхвърлят фрази като “традиция” и “опит”. От другата чувате неща като “ръчно направено” и “локално”. Но думите са си само думи, и когато става дума за алкохол, най-важното е какво има в чашата, нали? Ако сте се опарили от “хай-енд” производители на кожа, вероятно вече сте решили, че не бихте си купили портфейл или чанта, която не е правена от местни занаятчии. От друга страна, чийзбургери в малки семейни заведения понякога са толкова негодни за консумация, че ти се приисква да отидеш в McDonald’s.

Реклама

 

Ако сме научили нещо при пътуванията си и обиколките си по света, то е едно общо, макар и просто, емпирично правило: алкохолът, правен от зърно, е по-добър, когато произлиза от големи дестилаторни, докато този от плодове е по-добър при малките производители.

Най-лесният начин да го разберете стои буквално на масата ви на закуска.

Подобно на уискито, корнфлейксът се прави от зърно. Всички ние сме се изкушавали по органичен корнфлейкс с нарисувана на опаковката тропическа гора, нали? Той изглежда така, сякаш би трябвало да е по-добър от този на големите брандове: без пестициди, без ГМО, произведен от малка компания. Но когато го отворите у дома, той някак си… просто не е кой знае какво. Липсва му текстура, вкус, или някаква друга част от изживяването, което сте имали като дете, когато сте хапвали Kellogg’s. Каква е причината?

При корнфлейкса изходният суров материал няма толкова голямо отражение върху финалния продукт, каквото има производственият метод — разликата между добрата царевица и отличната царевица не е огромна. Kellogg’s обаче са изобретателите на корнфлейкса и усъвършенстват методите си на производство от повече от век. Техният корнфлейкс просто има по-добър вкус, защото независимо дали тази мисъл ви допада, производството на зърнени закуски е свързано с много повече неща от употребата на някакво свръхспециално зърно.

Замислете се обаче пък за портокаловия сок. Въпреки твърденията, че е абсолютно натурален, с вкус “точно като прясно изстискания” или със 100-процентно съдържание на плодове, никога от концентрат, портокаловият сок от голям производител никога няма да е толкова добър, колкото този, изстискан във фреш-бара или местния ви ресторант, или у дома. Просто е физически невъзможно. Портокаловият сок не е богат на вкус, когато е стар, така че няма как добър сок да идва от голяма фирма, и разстоянието между суровия изходен материал и чашата със сок няма как да е по-голямо от няколко метра, за да се запази добрият вкус.

В някакъв смисъл, същите тези правила важат като цяло и когато говорим например за уискито

Уискито е по същността си индустриален продукт, правещ се от зърно, подобно на корнфлейкса. Качеството на суровия материал е важно, но не толкова важно, колкото методите, използвани при производството. Така че уискито, произведено от човек, който тъкмо е започнал миналата година, няма да е толкова добро, колкото продуктът, който се прави от повече от век от хората, които са го изобретили.

Текилата обаче е селскостопански продукт. Тя винаги ще има по-добър вкус, когато се прави от малки производители, които знаят откъде идва тяхното агаве. Същото важи и за коняка. Малкото останали дребни производители правят наистина качествен продукт, защото сами отглеждат гроздето си. Тази скъпа текила или коняк, които пиете в нощния клуб, никога не би могла да се конкурира по вкус с продукта на малките производители, защото големите фирми всъщност най-често нямат представа къде точно са отглеждани плодовете за техните продукти.

Така че следващия път, когато сте в магазина за алкохол и се обърквате от безбройните етикети, обсипани с модни думички, задайте си въпроса: от какво е направен този алкохол? Може да си спестите много проблеми - и евентуално да откриете нещо чудесно.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food Republic

13.06.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара