13 начина, по които пиете погрешно бира, вино и коктейли

Уважавайте напитките за възрастни

Неприятен факт: има много по-добър начин да консумирате любимите ви алкохолни напитки, отколкото този, по който вероятно го правите сега.

Пригответе се никога повече да не пиете вино или бира по същия начин.

1. Не държите червеното вино в хладилника

Карън Макнийл, автор на The Wine Bible, препоръчва да поставяте червените вина в хладилника. Колкото по-студено е виното, толкова повече то ще разкрива свежестта си, докато колкото по-топло е то, толкова повече ще личи алкохолното му съдържание.

Емпиричното правило е, че червеното вино има най-добър вкус при температура на климатизирана кинозала, тоест около 16 градуса по Целзий. Магазините за алкохол обикновено са относително топли, така че Макнийл препоръчва да поставите червеното вино в хладилника за 5-10 минути, така че то да е с малко по-хладна стайна температура.

Ако виното ви е стояло в хладилника по-дълго, оставете го навън за около 15 минути, преди да го пиете.

2. Отваряте пенливото вино, като извъртате капачката, вместо да завъртате бутилката

Правилният начин да отворите бутилка шампанско е първо да свалите фолиото от тапата. Ако има телена рамка върху нея, оставете я, за да ви улесни в удържането на тапата, и поставете палеца си върху тапата. После наклонете бутилката под ъгъл и завъртете бавно долната й част. Колкото по-изстудена е бутилката, докато правите това, толкова по-малко ще е налягането, което означава, че няма да изпръскате всичко наоколо.3. Пиете бира от бутилки, вместо от кенове, когато сте навън

Джеф Алуърт, автор на The Beer Bible, коментира, че слънцето и дори изкуствената светлина съсипват бирата. Това означава, че в момента, в който тя е изложена на светлина, химически процес променя съставките й, така че се получава относително неприятен аромат. След като това се случи, няма как да го промените.

Ако го кажем с прости думи, стъкло = прозрачна повърхност = излагане на бирата на светлина = неприятна миризма. Може би смятате, че кенът е по-лош вариант от бутилката, но всъщност той се справя доста добре със запазването на бирата от околната среда.

4. Не филтрирате евтината си водка

Може би ви звучи като университетски мит тезата, че наливането на водката в кана за филтриране от типа на Brita прави вкуса й по-добър, но всъщност има нещо вярно.

Макнийл казва, че когато филтрирате водката, тя придобива неутралност, което води до по-мек вкус. В експеримент, правен от America's Test Kitchen, филтрираната водка наистина е показала по-добър вкус. Емпиричното правило е да го направите 4-5 пъти, за да постигнете забележима разлика във вкуса.

5. Мотото ви е: "Бира преди твърд алкохол - тежък махмурлук; твърд алкохол преди бира - всичко е наред"

Да, това са пълни глупости. Няма значение в какъв ред употребявате алкохола — това, което е важно, е доколко отговорно подхождате към консумацията му.

Не пийте бързо, още по-малко на екс, пийте много вода, не прекалявайте, и най-вероятно няма да имате махмурлук.

6. Не поставяте отворените бутилки вино в хладилника

Макнийл казва, че трябва да поставите тапата на бутилката в момента, в който приключите с пиенето, и да я съхранявате в хладилника, дори и виното да е червено.

Тъй като ниската температура действа консервиращо, тя ще предотврати развалянето на виното. Така получавате все още добро вино поне за три дни след отварянето.

След три дни обаче, според Макнийл отворената бутилка евтино вино вече не си заслужава консумацията.

7. Наливате "евтината" бутилка вино в блендер преди пиене

Интернет ще ви посъветва да направите какви ли не безумни неща, от рода на филтиране на евтиното вино чрез разбиване в блендер. Макнийл изрично предупреждава да не правите това. Хората считат, че тази процедура ще помогне на виното да се "разкрие" и ще създаде по-изразен вкус и аромат, но блендерът се движи толкова бързо, че в крайна сметка просто го разбивате.

Виното няма да има по-добър или мек вкус, а просто ще е лишено от вкус и аромат.

8. Пиете алкохола топъл, вместо да го охладите в баня от сол и лед в продължение на 10 минути

Напълнете кофа с равни количества лед и вода, и добавете шепа груба сол, след което поставете бутилката в кофата, като се уверите, че ледът достига до гърлото й. Най-честата грешка според Макнийл, която допускат повечето хора, е само дъното на бутилката да е в лед.

Ако държите бутилката в кофата с вода, лед и сол 10-20 минути, алкохолът ви ще е толкова охладен, колкото и ако би престоял два часа в хладилника.

9. Купувате овкусена водка, вместо да я овкусите сами

Използвайте плод по ваш избор и го поставете в съд заедно с алкохола. Колкото повече плодове имате подръка, толкова по-силен ще е вкусът. Оставете ги да престоят вътре поне ден, за да постигнете максималния възможен вкус на плода.

10. Изпивате мълниеносно текилата, последвана от сол и лайм

Текилата всъщност е замислена да бъде пита на малки глътки, а не изпивана като шот и последвана от сол и лайм. Ако пиете наистина качествена текила, няма нужда да добавяте нищо след глътката — тя ще има отличен вкус и без "екстри".

11. Пълните чашата за вино до ръба

С това не казваме, че не заслужавате да изпиете всичкото вино, но вместо една чаша, пълна до ръбовете, по-добре изпийте две.

Макнийл коментира, че колкото по-малко вино има в чашата, толкова повече то се разкрива от досега с въздуха, и има по-добър вкус.

12. Смятате, че не можете да отворите бирата си без отварачка

Всъщност не ви е нужна отварачка. Когато имате нужда да отворите такава бутилка, просто използвайте ключ.

13. Не завъртате чашата и не преценявате аромата на виното, преди да отпиете от него

Ако щете вярвайте, завъртането на чашата и помирисването на виното не е само нещо, което изглежда атрактивно, а наистина засилва вкуса и аромата — което е важно, защото ароматът на вино се счита за най-привлекателната част от консумацията му.

Макнийл казва, че когато завъртите чашата с вино, молекулите кислород се смесват с виното и всички вкусове се разкриват. Професионалистите постоянно правят това, често преди всяка глътка. Според Макнийл, ако не завъртате чашата, получавате около 50% по-малко аромат и вкус от виното, отколкото ако бихте я завъртели.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: HouseBeautiful

02.03.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара