Подаръци за по-добро приготвяне на кафе

Доброто кафе си заслужава усилията

Както вече сме ви казвали, в някои случаи и лошото кафе си има своите предимства. По-сложните методи на приготвяне, необходими за доброто кафе, изискват поне малко мисъл и концентрация, което е почти невъзможно, докато не изпиете първата си чаша за деня. Буквално преди дни включих погрешен котлон, оставяйки водата в чайника на печката толкова студена, колкото си беше и при наливането от крана, а празен стоманен тиган точно до него се приближаваше все повече до точката си на топене. Не осъзнах грешката си, докато противният мирис на обгорен метал не ме принуди почти да избягам от апартамента.

Нека обаче оставим подобни случки за друг момент, защото без значение колко трудно е понякога да направите кафе преди да сте изпили поне чаша от него, все пак смятам, че доброто кафе си заслужава усилията.

Ето някои задължителни инструменти, перфектни за всеки, който желае — или се налага - да прави максимално добро кафе всеки ден (и много рядко да се проваля в приготвянето му).

Добър чайник

В къщи аз разчитам на простичък чайник за варене на вода на котлона, с тънък и дълъг чучур, който е достатъчно добър сам по себе си, но му е нужно доста време, докато се нагрее напълно - и както вече споделих по-горе, в някои случаи създава условия за потенциално катастрофални ситуации. В офиса обожаваме този електрически модел от Bonavita. Можете да го настроите на каквато температура пожелаете - например 96° C (защото врящата вода не се счита за идеална за правене на оптимално кафе) — и чайникът ще я поддържа, докато не сте готови да го използвате. Тесният чучур е невероятно полезен, като улеснява наливането на контролирана, елегантна струя върху мляното кафе.

Добра кухненска теглилка

За много хора кафето съществува само в контекста на лъжички и чаши, от рода на "три лъжички кафе на една чаша". Не че има нещо лошо в това, но употребата на теглилка е още по-лесно - а много по-точно. Изисква се известно привикване, докато започнете да мислите в грамове — ние препоръчваме съотношение 1:15 между кафето и водата — но след като преминете към този тип измерване на съставките, приготвянето на кафе се опростява максимално. Увеличаването или намаляването на обема на напитката се превръща във въпрос на бърза и лесна математика, така че въпросът дали правите кафе само за вас или за цяла компания не ви хвърля в терзания дали уцелвате пропорцията, а ако ви е останало само малко кафе, знаете колко вода точно да използвате - дори и да получите само половин чаша. Любимата ви базова кухненска теглилка е напъълно достатъчна за тази задача - и точно това използвам у дома, но ако сте склонни да похарчите малко повече, тази по-лъскава и многофункционална теглилка, произведена от Acaia, има по-голяма точност (десети от грама) и е свързана с приложение на смартфона, което следи рецептите ви за кафе и стила на наливане. Тя може да служи и като отлична универсална кухненска теглилка, така че не се налага да купувате друга.

За маниаците на тема еспресо

Еспресото е по-сериозен ангажимент за пиещите кафе у дома, но за тези, които просто не могат без кафето си приготвено точно по този начин, може би си заслужава да инвестирате по-сериозна сума в еспресо машина. Serious Eats препоръчва Breville Barista Express, изпробвана в тяхната тестова кухня. Вградената в нея мелачка за кафе улеснява зареждането с правилна доза фино току-що смляно кафе, а простото управление ви улеснява да привикнете бързо към работата с нея. Все пак е нужна известна практика и коригиране на някои базови настройки, за да постигнете перфектния шот еспресо.

Екстри, които също си заслужават

Метод на приготвяне

Общо взето има толкова методи за приготвяне на кафе, колкото и сортове кафе, които да пробвате, и изборът на конкретен метод е въпрос предимно на личен вкус. Пробвал съм много през годините и нямам трайна лоялност към който и да е конкретен метод. Сред любимите ми попадат Chemex, Kalita Wave, Hario V60, Clever Dripper и Aeropress (въпреки че както вече сме писали, въпреки надписа върху опаковката, Aeropress така и не прави еспресо).

Мелачка за кафе

Прясно смлените зърна са жизненоважни за доброто кафе. За много хора простата ръчна мелачка за подправки би трябвало да е достатъчна. Ако тя ви върши работа, толкова по-добре за вас. За по-вманиачените, мелачките с дискове са по-добър избор, тъй като позволяват по-фин контрол над размерите на мляното кафе. Възможността бързо, лесно и надеждно да променяте размерите на мляното кафе е полезна за настройване на количествата, които мелите, или смяна между кафеварки с различни изисквания за размера на кафето.

По този въпрос могат да се напишат цели материали, но е достатъчно да кажем, че ако държите на максималния контрол, добре е да заложите на професионална дискова мелачка. Лично аз използвам Baratza Virtuoso у дома и я харесвам, но съм хвърлил око от известно време и на Breville Smart Grinder Pro.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Даниел Гритцер, Serious Eats

07.01.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара