Психологията на супермаркета

Как да купувате храна

Простият факт е, че пазаруването на храни не е — и никога не е било - толкова просто, колкото сте си представяли, независимо дали отивате да го правите сами за първи път, или пазарувате за осемчленно семейство от 20 години.

Понякога изглежда, че не отивате да купите хляб и мляко, а да се изправите пред безкраен маркетинг, прекалено голям избор и недостатъчно информация. Дали биещият на очи зелен етикет означава, че тази кутия със зърнена закуска е полезна за здравето? Има ли определени срокове на годност, които са по-маловажни от другите? Лоша майка ли съм, ако купувам замразен спанак за вечеря? Как да знам какъв вид риба да купя? В правото си ли съм да се боя малко от месаря? И как в крайна сметка похарчих толкова много пари, след като излязох само за мляко и хляб?

Дори професионалните журналисти и редактори, пишещи за храна, задават тези въпроси. (Сатърите на месарите изглеждат плашещо!) Но ако наистина желаете да научите как правилно да правите нещо, трябва да оставите настрана егото си, да се върнете към основите и да подходите към всичко, което сте считали, че знаете, все едно сте новородени — или първокурсници в университета, които дотогава са яли само храна от мама, McDonald’s или стола в училище.

А кой би могъл да преподава по-добре тези уроци от петима експерти, които биха могли да направят деконструкция на базова разходка за “продукти” от пет различни гледни точки?

В този случай те са старшият редактор на Bon Appetit Доун Пери, психологът и автор на “Какво искат жените: науката на женския шопинг” Пако Ъндърхил; архитектът и дизайнер на супермаркети Кевин Кели, от фирмата Shook Kelley; директорът на програмата за хранене на студентите в Института за човешко хранене в Колумбийския университет Шарън Акабас; и експертът по ефективност Гуини Бърд.

И те могат да споделят много мъдрости — толкова много всъщност, че е най-добре да обсъдим тази тема в две части. Във втората част, която ще публикуваме по-нататък, експертите ви водят през основите на максимално ефективния шопинг в супермаркета, стъпка по стъпка, от паркинга до касата.

Тук те обсъждат как супермаркетът ви кара да прекарвате там време и да харчите пари. От осветлението до възрастната дама, раздаваща сирене върху крекери, всичко в магазина е замислено да ви накара да купувате повече, повече и повече. И ако ще бъдете съзнателни — дори целенасочени — пазаруващи, трябва да знаете пред какво сте изправени.

Психологическа война

Посещаването на супермаркета никога не е нещо толкова просто като наминаване за кутия мляко.

“До 50% от нещата, които купуваме в супермаркета, не са били сред това, което сме имали намерение да пазаруваме, когато сме влизали вътре,” казва психологът Ъндърхил.

Супермаркетите не са на твърде голяма печалба в наши дни, като работят с много ниски маржове и са изправени пред нарастваща конкуренция от дискаунтърски вериги като Aldi, пазари за органични и натурални храни като Whole Foods, и магазини за търговия на едро като Wal-Mart и Target. Те дори се чувстват застрашени от фермерските пазари, хранителните кооперации и отглеждащите плодове и зеленчуци в собствения си двор. Така че не можете да ги вините, че правят всичко по силите си да оцеляват.

А това, което супермаркетите знаят, че правят най-добре — и което никой фермерски пазар, хранителна кооперация или отлеждащ зеленчуци в двора си стопанин не могат да постигнат — е да ви предложат изобилие от алтернативи. Среден по големина супермаркет има към 64 000 продукта — шестдесет и четири хиляди, което означава, че трябва да консумирате или използвате над 175 различни продукта всеки ден в продължение на година, преди да пробвате всичко поне веднъж. Това разнообразие е най-силната страна на супермаркетите — и най-голямата заплаха за клиентите. Когато сте заобиколени от десетки възможни закуски, обяди, вечери и десерти, трудно е човешкият мозък да каже “не” на покупката на още една стока.

“Най-големият враг на ефективността е парализата, която изпитваме от огромния избор,” казва експертът по ефективност Бърд. “Така че влизате вътре, за да вземете две неща, и излизате с 20. Маркетьорите са особено добри в това да ни убеждават да купуваме неща, от които нямаме нужда.”

Понякога обаче хората правят точно обратното — мозъкът им толкова се претоварва от възможностите, че блокират и се връщат към стари навици, опирайки се на рутината. Точно тогава пазаруващите са уязвими на мамещия призив на печеното на шиш пиле или лазанята-полуфабрикат.

“Това е изкушението на леснотата,” казва дизайнерът на супермаркети Кели. “Хората трябва да се опитват да осъзнават съблазняването, което се прилага към тях, защото е лесно да паднете жертва на рутината на ‘храненето навън’ в магазина за хранителни стоки — а за това се плаща по-скъпо.”

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

31.01.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара