
Сосове за паста без домати
Излезте от доматената си рутина с тези 9 предложения
Студените зимни вечери са добър повод за голяма купа с паста. Но колко спагети с доматени сосове можете да понесете, преди да ви омръзнат?
Добавете малко разнообразие към вечерята си с девет вкусни алтернативи за сосове без домати.
Кокосово мляко + чесън + джинджифил + халапеньо
Кокосовото мляко придава на спагетите и на нудлите от тиквички богата текстура, без да се налага да използвате сметана или масло.
Време за готвене: 15 минути
Общо време: 15 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
400 г паста
1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин
4 скилидки чесън
1 люта чушка или 1 чаена лъжичка чили на прах
400 мл кокосово мляко
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка млян джинджифил
Черен пипер на вкус
2 чаши спанак (60 грама)
Инструкции
Запържете нарязания на ситно чесън и накълцаната люта чушка със зехтин, докато не станат златистокафяви.
Добавете кокосовото мляко, лимоновия сок, мляния джинджифил и пипера и гответе на умерен огън поне 5 минути.
Прехвърлете в блендер и добавете спанака. Направете сместа на гладко пюре.
Сгответе пастата според инструкциите на опаковката.
Отцедете пастата, добавете я в тигана със соса и я смесете. Можете да готвите двете за още около 5 минути за по-силен вкус.
Авокадо + чесън + праз + лимонов сок + зехтин
Обичаме да съчетаваме този лек зелен сос с тиквени нудъли за вегетарианско ястие.
6 до 8 порции
Време за готвене: 30 минути
Необходими продукти:
350 гр спагети
2 авокадота – срязани наполовина, с извадени костилки и обелени
1 скилидка чесън, счукана
1 връзка праз, нарязана на едро
Сокът от 1 лимон
1/2 чаша екстра върджин зехтин
Сол и прясно смлян черен пипер
1/2 чаша нарязан магданоз, за гарнитура
Инструкции
Сварете подсолена вода в голяма тенджера. Добавете спагетите и варете, докато не постигнете твърдост ал денте – 6-8 минути.
Докато пастата се вари, пригответе соса: в купата на кухненски робот направете на пюре авокадото, чесъна, праза, лимоновия сок и зехтина, докато не получите гладка смес.
Когато пастата омекне, запазете ½ чаша от водата, в която тя се е варила, и отцедете пастата. Добавете запазената вода в сместа на авокадото и отново я направете на пюре, докато не стане гладка смес.
Добавете соса към пастата и разбъркайте, така че той да я покрие. Подправете със сол и пипер. За да поднесете, разделете пастата на порции в чиниите и гарнирайте с магданоза.
Консервирани лимонови кори + чесън + червен пипер + панко + масло
Направете класически “спагети ал лимоне” у дома и съчетайте с хрупкава панчета, за да балансирате резкия лимонов вкус.
4 порции
Необходими продукти:
8 супени лъжици масло
1 скилидка чесън, счукана
1/2 чаена лъжичка счукан червен пипер на люспици
3/4 чаша панко
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
Сол и прясно смлян черен пипер
350 гр. пресни строзапрети (или друга прясна или сушена паста)
2 връзки плосколист спанак, с махнати дръжки, големите листа срязани на половина (около 8 чаши)
1 супена лъжица (или повече) пресен лимонов сок
1 супена лъжица (или повече) тънко нарязани консервирани лимонови кори
2 супени лъжици зехтин
Инструкции
Нагорещете зехтина и супени лъжици масло в голям тиган на умерен огън, докато маслото не започне да се пени. Добавете чесъна и ¼ чаена лъжичка червен пипер на люспици; гответе, бъркайки често, докато не усетите характерен аромат – около 1 минута. Добавете панко и гответе, бъркайки често, докато панкото не стане златисто кафяво (около 2 минути). Добавете настърганата лимонова кора и прехвърлете панкото в покрита с хартиена кърпа чиния; подправете със сол и пипер. Оставете да се охлади; оставете го настрана. Избършете тигана.
Варете пастата в голяма тенджера кипяща подсолена вода, бъркайки често, докато не стане ал денте (около 5 минути за прясна паста). Отцедете.
Междувременно нагрейте оставащите 6 супени лъжици масло в същия тиган на умерен огън. Варете, от време на време завъртайки тигана, докато маслото не придобие кафеникав цвят (около 3 минути). Добавете 1 връзка спанак; варете и разбърквайте, докато не се отпусне (около 1 минута).
Добавете пастата в тигана и разбъркайте, за да я покриете със соса. Добавете лимоновия сок, консервираните лимонови кори и оставащите ¼ чаена лъжичка люспици червен пипер и разбъркайте, за да ги смесите; подправете със сол, пипер и още лимонов сок и консервирани лимонови кори, ако желаете. Добавете оставащия спанак и разбъркайте, докато не омекне леко, за около 1 минута.
Поднесете пастата с топинг от запазеното отпреди панко.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
