Грешките при употреба на уред за бавно готвене

... и нашите препоръчителни съвети как да ги избегнете

От кремообразна овесена каша и супи, до месо и десерти, уредите за бавно готвене са си спечелили имиджа на вълшебен кухненски инструмент. Заредете ги със съставки - и ще получите вкусно ястие часове по-късно, без да жертвате допълнително време и усилия, за да стоите до печката.

Има много препоръки и табута за тези удобни кухненски уреди, но особено важни са пет много разпространени грешки при употреба на уред за бавно готвене - към които добавяме и нашите препоръчителни съвети как да ги избегнете.

1. Не добавяйте сурово месо в уреда за бавно готвене.

Няма спор, че уредът за бавно готвене е прекрасен, удобен и наистина може да преобрази парче месо. Но за да получите най-добър вкус от ястието си, най-добре е да не добавяте сурово месо директно в съда на уреда за бавно готвене.

Нашият съвет: Първо обработете топлинно месото на котлона, преди да го добавите в уреда за бавно готвене. Така получавате прекрасен карамелизиран вкус, който просто не е възможен в уред за бавно готвене.

2. Не използвайте неподходящ тип месо.

Формално няма правилно и погрешно месо за употреба в уред за бавно готвене, но има определени разфсовки, които са по-подходящи от другите.

Най-добре е да избягвате по-скъпите и лишени от мазнини разфасовки от рода на пилешки гърди, и да ги запазите за приготвяне на грил, на тиган или за класическо варене в нормална тенджера. Когато месо без мазнина се готви дълго време, то става изклюително твърдо.

Нашият съвет: Уредите за бавно готвене са идеални за по-твърди, мазни и евтини месни разфасовки, от рода на месо за гювеч или плешка. По-дългото време за готвене преодолява твърдата свързваща тъкан и получавате меко, сочно месо.

3. Не отваряйте капака по време на готвене!

Много изкусително е да надзърнете, за да видите какво се случва вътре, или дори да пробвате на вкус, но ако имате как да го избегнете, недейте да отваряте капака.

Уредите за бавно готвене работят на принципа на затварянето на високата температура в ограничено пространство и готвенето на храна за дълго време. Всеки път, когато отваряте капака, уредът губи от топлината и трябва да се нагрява още известно време, за да компенсира.

Нашият съвет: Освен ако не е абсолютно наложително, няма нужда да вдигате капака. Ако все пак го отваряте, постарайте се това да е за възможно най-малко време.

4. Не добавяйте твърде много вино или друг алкохол.

За разлика от готвенето в тенджера или на фурна, където топлината е много по-голяма и храната често къкри без капак, виното и алкохолът не се редуцират или изпаряват в уреда за бавно готвене.

Затова, вместо деликатни тонове на вино може да получите грубия вкус на "чист" алкохол, който е крайно неапетитен.

Нашият съвет: Използвайте вино или алкохол, за да деглазирате тигана, след като зачервите месото върху него, след което го добавете в уреда за бавно готвене. Високата температура ще преработи алкохола. От друга страна, все пак е по-добре изобщо да пропуснете добавянето на алкохол.

5. Не добавяйте в началото млечни продукти.

Добавянето твърде рано на млечни продукти — мляко, сирене, заквасена сметана или йогурт — скоро ще доведе до пресичането им.

Нашият съвет: Изчакайте до самия край на готвенето, за да добавите каквито и да е млечни продукти в уреда за бавно готвене.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара