С билки към здраве

Тинктурите са (напълно законната) нова територия на билколечението

Ако обобщите всичко от акупунктурата, билколечението, рейки, медитацията, йогата и общите приказки за “благосъстоянието”, ще откриете, че в основата на източната медицина стои възприемането на активна нагласа на разума и тялото към лечението.

Не става въпрос толкова за хапчета и лекове, колкото за стабилно, постоянно състояние на благосъстояние. Въпреки че Западният свят вероятно няма да изостави рецептите в името на час по акупунктура в обозримо бъдеще, все пак нараства интересът към философията на източната медицина — и според нея всичко започва с това, което поглъщаме.

Вероятно най-ранната точка на контакт с любопитните за това, което наричаме “алтернативно лечение”, е чрез тинктурите.

Подредени в малки стъклени съдове като многобройни натуропатични войници в местния магазин за здравословни храни, тинктурите предлагат възможни решения не само за физически болести (безсъние, запек, тежка кашлица), но и за емоционални и психосоматични проблеми (депресия, тревожност, скука).

Тинктурите въплъщават манталитета “храната като лекарство”: те се правят от кулинарни съставки като джинджифил и ревен, но също така (в някои кръгове) се считат за силни лекарства.

Тези, които търсят начин да се отърват от въртележката на диагнози и синтетични лекарства, ги считат за привлекателна алтернатива, но повечето хора все още се опитват да си отговорят на два основни въпроса: какво са тинктурите - и реално ли вършат работа?

Не, не *този* тип билка

Тинктурата е концентриран алкохолен екстракт от растителен материал, обяснява д-р Мери Бов, занимаваща се със здравна просвета в Gaia Herbs. Тинктурите се правят чрез изкисване на нарязани, направени на пюре или леко счукани корени, листа и билки в комбинация от високоградусен алкохол (най-често етанол) и вода.

Повечето тинктури се правят в съотношение растение/течност 1:5, но могат да бъдат подсилени, като се увеличи дозата растително съдържание. Що се отнася до комбинацията от вода и алкохол, тя варира: всеки растителен материал изисква различна концентрация на алкохола, за да се извлече максимумът от растението.

Въпреки че много от растенията, които се използват - като глухарче, свещен босилек и джинджифил — могат също така да се приготвят и консумират като чайове, тинктурите се отличават по това, че са много по-силни; един пълен капкомер с тинктура е по-силен от цяла чаша чай. Между чайовете и тинктурите се намират инфузиите, които са чайове, отлежаващи 6-8 часа, обяснява Хайди Смит, интегративен терапевт и специалист по цветни есенции в Moon and Bloom и курсист по билкарство в Arbor Vitae. И така, това са тинктурите. Какво обаче правят те?

Вземането на нещата във вашите собствени ръце

Сериозна причина тинктурите да са толкова привлекателни за любителите на самолечението е, че те са леснодостъпни. Въпреки че производството им се регулира от органи като FDA, те все пак се купуват без рецепта, и употебата им е елементарна: прочетете етикета, за да откриете подходящата за вас тинктура, капете капки от нея във вода, пийте и се лекувайте. Звучи лесно, нали? Както ще ви кажат повечето билкари, нещата са малко по-сложни от просто отпиването на вода с индийски женшен през обедната почивка.

Смит възприема по-цялостен подход към лечението - и насърчава клиентите си да не считат тинктурите за пенкилер; те са мощни, но не са свръхбързи - и не работят независимо от условията на живот. Повечето билкови лечители възприемат превантивен подход: определят се потенциалните проблеми и се третират още в първоизточник, преди да се превърнат в пълноценно заболяване, нуждаещо се от лечение. И почти всички в билкарския бранш са единодушни: употребата на лекарства под каквато и да е форма е само част от цялостното лечение.

Пациентите в Западния свят може и да не се очароват от това да им казват, че трябва да променят начина си на живот (разбирай: да изоставят лошите навици), но това е добър съвет, независимо какво лечение използвате. И да пиете синтетично хапче, и билков тоник, от тях ще има по-добър резултат, когато ги съчетаете с по-изчистена диета, повече сън и редовни упражнения. Въпреки че можете да се самолекувате, работата с обучен специалист по билколечение има своите предимства.

Като начало, има главозамайващи количества билки и растения - можете ли да различите лактостимулант от ноотроп? Билколечителят знае какво са и двете, и може да ви помогне да определите кое точно растение - или комбинация от растения - е най-подходяща за вашите нужди. Лактостимулантът между другото е растение, което стимулира производството на мляко при кърмещите майки. Ноотропите пък са полезни за функциите на мозъка.

Друго спорно твърдение, което потребителите имат по отношение на тинктурите, е че повечето не предлагат бързо лечение. Ако тинктурата от джинджифил или копър може да помогне за болка в корема веднага, не очаквайте тя да излекува обща летаргия с две дози жълт кантарион. Може да са нужни месеци на употреба, както и сериозни промени в начина на живот (спиране на алкохола или кофеина, по-малко време пред екрана, повече упражнения и т.н.), за да постигнете осезаема разлика. Точно затова повечето потребителите се разочароват и се отказват, твърдейки, че природолечението просто не работи — или поне не работи достатъчно бързо.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

29.06.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара