Източник: Pexels.com

Азбуката на планирането на ястията

Как реално да спестите време и пари в кухнята

Безцелното бродене из магазина за хранителни стоки може да ви струва доста пари. Клиентите харчат с 40% повече за импулсивни покупки, когато пазаруват без списък.

Твърде много от тази храна вероятно се изхвърля.

Има обаче решение: планиране на ястията!

Като планира, семейството може да намали сметките си за пазаруване на хранителни стоки с трицифрена сума месечно и почти да елиминира изхвърлянето на храна.

Планирането на ястията има и други ползи:

По-приятно готвене: Планирането на ястията спомага за елиминирането на огорчението от взирането в празен хладилник или препускането по щандовете на магазина в края на дългия ден.

А и вероятно ще имате много повече енергия и ентусиазъм за готвене.

По-здравословна диета: Предварителното планиранеa прави готвенето на здравословни вечери много по-лесно.

Неща, които може никога да не сте правили досега – кисненето и варенето на сушен боб, правенето на тесто за хляб или пица, или варенето на бавен огън на супа в уред за бавно готвене – не са толкова трудни, когато планирате в аванс.

Повече домашна хармония: Повечето семейства нямат еднакви вкусове. Някои членове на семейството може да харесват едни и същи предсказуеми ястия всяка седмица; други предпочитат да ги смесват и разменят.

Един човек може да обича задушено, докато детето може да предпочита чисти нудъли. Планирането на ястията като семейство позволява на всеки да има глас във вземането на решения.

Изследванията показват, че децата, които помагат в готвенето на ястията, не са толкова злояди. Включването им в процеса на планиране допълнително ще намали споровете по време на хранене.

Повече хранене у дома: Планирането на ястията спомага да се ограничат импровизираните визити в ресторанти и фастфуд вериги, където семействата харчат повече пари и консумират повече калории, мазнини, наситени мазнини и натрий, отколкото когато готвят храната си у дома.

Семействата могат да запазят храненето навън за специални поводи, вместо да прибягват до него в края на трескав ден.

Повече семейни вечери: Вероятно най-важното, планирането на ястията насърчава семействата да се хранят заедно на масата, ритуал, който поддържа семействата по-здрави и щастливи.
Прости методи на планиране на ястията

Ако сте новаци в планирането на ястията, започнете, като планирате една седмица хранене в ден, когато всички са у дома и имате време да отидете да пазарувате. По-късно може да решите да преминете към месечно планиране, за да се възползвате по-добре от пазаруването на едро.

За първите няколко планирания на ястия, обикновено е най-лесно да използвате химикал и хартия. По-късно може да разгледате и по-атрактивни и модерни начини за планиране, ако желаете.

Съберете няколко неща, преди да започнете:

- Химикал
- Два празни листа хартия
- Седмичен каталог за намаления от най-близкия супермаркет
- Любими готварски книги или рецепти онлайн

Ограничете вариантите

Когато започвате с празен лист хартия и куп безброй рецепти в Интернет, вариантите изглеждат безкрайни, и това не е нещо добро.

Научните изследвания показват, че хората имат затруднение да действат, когато имат прекалено голям избор.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

30.03.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара