Неща, които никога не бива да поставяте в блендера

Не правете тези грешки

Разширяването на начина, по който използвате блендера си, може да промени готвенето ви. (Кажете сбогом на купения от магазина хумус!) Но въпреки че мощният двигател и остриетата на блендера могат да се справят с много неща, има и някои, които просто не бива никога да се оказват вътре в това устройство.

Ето седем от тези неща, които е добре да избягвате да поставяте в блендера.

1. Изключително горещи течности

Въпреки че правенето на кремсупа е една от най-добрите функции на блендерите, ако тази супа е толкова гореща, че на практика ври, поставянето й в блендера може да бъде изключително опасно.

Затварянето на много гореща течност в блендер и включването му създава пара и налягане в него, които биха могли да доведат до отнасяне на капака на съда и разпръскване на горещата супа навсякъде.

Затова оставете супата да се охлади поне 5 минути, преди да я прехвърляте в блендера. Напълнете блендера не повече от наполовина и дръжте здраво капака с кухненска кърпа, за да предотвратите инциденти.

2. Картофено пюре

Въпреки че изглежда достатъчно невинно, включването на блендера за приготвяне на картофено пюре ще доведе до провал.

Остриетата на блендера ще преработят прекалено картофите, карайки ги да отделят твърде много скорбяла.

Това, което ще получите в крайна сметка, е лепкава, гумообразна каша вместо пухкавата гарнитура, която познаваме и обичаме.

Вместо това посегнете към пресата за картофи, мелачка или традиционен уред за ръчно правене на пюре.

3. Сушени плодове или сушени на слънце домати

Ако имате мощен блендер от рода на Vitamix, това не би трябвало да е проблем. Ако обаче блендерът ви е относително обикновен, подобната на кожа твърда текстура на сушените плодове и сушените домати лесно може да блокира остриетата или дори да ги изкриви.

Ако наистина трябва да ги направите на пюре — примерно ако правите песто със сушени домати — накиснете ги първо в топла вода, за да омекнат.

4. Кафе на зърна

Формално естествено, че можете да мелите кафе на зърна в блендер, но подобно на целите подправки, има и по-добри инструменти за тази цел.

Блендерът ще доведе до неравномерни гранули, което влияе на вкуса на кафето. Зърната може също така да износят остриетата на блендера. По-добре е да инвестирате в специализирана кафемелачка.

5. Всичко дълбоко замразено

Отново това важи само ако нямате наистина мощен блендер, който да е предвиден и за такава цел. Стандартният блендер е вероятно да се затрудни с по-твърдите съставки.

Ледените кубчета може да са прекалено твърди, за да се разбият ефективно, замразените плодове може да останат на парчета, и остриетата може да се износят от натиска.

Ако се опитвате да направите смути в стандартен блендер, оставете замразените плодове да се поразмразят за 5-10 минути, преди да ги поставите вътре, и използвайте вече разбит лед.

6. Цели подправки

Мелачката за подправки е измислена неслучайно — тя (наравно с хаванчето) е най-подходящият инструмент за смилане на цели подправки.

Стандартните остриета на блендера реално не са замислени да бъдат ефективни за сушене на сухи съставки. Vitamix продават контейнер за сухи зърнени храни точно поради тази причина.

Височината на блендера също така води до по-бавното слягане на фините частици от смлените подправки, което води до излитане във въздуха на чер пипер и други предизвикващи кашлица частици.

7. Прибори, докато блендерът работи

Вероятно това изглежда очевидно, но си заслужава да го припомним: уверявайте се, че блендерът е напълно изключен, преди да пъхате лъжица или шпатула вътре, за да разбъркате или изгребете нещо.

И най-добре свалете каната от основата, преди да използвате каквито и да е прибори.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара