Източник: Pexels.com

Как да запазите билките за по-дълго

Ръководство за съхранение на пресни билки в хладилника

Когато кухнята ви е заредена с пресни билки, ставате по-добри готвачи. Просто има нещо в тях, което дава повече вдъхновение, независимо дали следвате определена рецепта или просто поръсвате малко от тях върху това, което създавате, за искрица вкус и свежест.

Ключовото обаче за употребата на пресни билки е да ги поддържате… ами, пресни.

Купете голяма връзка магданоз или босилек и я оставете в хладилника – и тя ще повехне и ще изглежда тъжна и безполезна още на следващия ден. Не само че това е разхищение на храна, а и разхищение на пари. Не се притеснявайте, съхранението им така, че да издържат много повече от 24 часа, всъщност е по-лесно, отколкото си мислите.

Защо пресните билки се развалят в хладилника

Пресните билки се развалят заради много различни фактори. Твърде голяма влажност по листата може да ги направи лигави, а твърде малко да ги накара да изсъхнат. Също така излишната светлина може да доведе до пожълтяване на пресните билки, а излишният кислород (и понякога много ниските температури) могат да ги направят кафяви. Основното е да намерите баланса между тези четири фактора: влажност, светлина, кислород и температура. Ако спазвате тези методи, пресните ви билки ще издържат около две-три седмици, може би дори повече.

 Ето какво трябва да знаете.

Защо трябва да измиете е и изсушите билките преди съхранение

Всички пресни билки трябва да се мият преди употреба. Измийте цялата връзка под студена течаща вода и ги подсушете добре — независимо дали ви трябва клонче или цяла шепа, те ще са готови за вас, когато са ви нужни.

Как да миете и подсушавате пресни билки

Винаги мийте билките със студена вода и ги подсушавайте правилно, за да гарантирате, че няма останала излишна влага, която да доведе до развалянето им. Можете просто да измиете връзката под чешмата и да я оставите на един слой върху хартиени кърпи да изсъхне, или да пуснете билките в уред за отцеждане на салата.

Защо трябва да знаете с какъв тип билки си имате работа

Не всички пресни билки са еднакви; те всъщност попадат в две категории в зависимост от стеблата и листата си. Имат ли те нежни стебла и меки листа, като кориандър или мента? Тогава са меки билки. Ако имат твърди, дървесни клончета и листа, като розмарин или мащерка, те са твърди билки.

Каква е разликата между меки и твърди билки?

Меките билки като босилека, кориандъра и магданоза, имат нежни стъбла и листа, докато твърдите билки като розмарина, мащерката и салвията, имат дървесни стъбла и по-твърди листа. Тези разлики влияят на начина, по който ги съхранявате и готвите с тях. Те също така са показател кога билките са в сезон. Сезонът на меките билки е през пролетта и есента, докато твърдите билки често са в сезон и в началото и средата на есента.

Как да съхранявате меки, нежни билки в хладилника

Третирайте меките билки като пресен букет цветя. Напълнете чаша със студена вода, подрежете краищата на стъблата и поставете връзката в чашата. Сменяйте водата през 2-3 дни, за да остават те свежи. Букетът босилек трябва да бъде оставен на кухненския плот на стайна температура, тъй като листата му ще станат черни, ако попаднат в хладилника. Всичко останало може и трябва да се държи в хладилника, покрито не-плътно с найлонов плик, което спомага билките да запазват влажността си в сухата среда на хладилника, и пречи на кислорода да предизвика покафявяване на листата.

Най-разпространените меки билки

 • Магданоз
 • Кориандър
 • Копър
 • Босилек
 • Естрагон
 • Мента

Как да съхранявате твърди, дървесни билки в хладилника

Твърдите билки изискват малко по-различен подход. Вместо да ги поставяте в чаша с вода, увийте ги не-плътно във влажна хартиена кърпа. Съхранявайте връзката във вакуумен контейнер или затварящ се плътно плик в отделението за зеленчуци. Хартиената кърпа ги запазва достатъчно влажни, така че да не изсъхнат, а контейнерът или затварящият се плътно плик поддържат кислорода далеч от тях.

Най-разпространените твърди билки

 • Розмарин
 • Мащерка
 • Сибирски лук
 • Салвия
 • Риган
Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара