Как да приготвите плато с колбаси като професионалисти

Как да подготвите плато с колбаси за по-малко от 10 минути

Знаем какво си мислите: колбасите са ресторантска храна. Те са нещо, което поръчвате с коктейлите преди основното събитие.

Обикновено те се предлагат със занаятчийски домашно направени туршии и кисели краставички, и хляб, правен от пшеница, мляна от малки елфи в мазето на ресторанта, или нещо такова.

Ами ако те обаче са тайната на напълно неангажиращо и не-стресиращо празнично събиране?

Елиас Кайро със сигурност мисли по този начин. Главният салумист (как ви звучи такава длъжност?) на Olympia Provisions в Портланд е изучил традиционния занаят на колбасарството в Швейцария, и доставя салами и пастети из цяла Америка.

Наскоро той издаде и готварска книга, озаглавена Olympia Provisions: сушени меса и истории от американската колбасарница, която е както ръководство в изкуството на сушените колбаси, така и прекрасно четиво.

Имате два варианта: можете да се заровите в тази книга и да правите сами колбаси, които да поднасяте, или да купите известно количество салами, пастети и сушени шунки (много от тях са леснодостъпни в гурме магазини, месарски магазини и дори обикновени магазини за хранителни стоки в наши дни) и да подготвите плато с колбаси за по-малко от 10 минути (по думите на Кайро).

Така или иначе, нужна ви е стратегия за платото с колбаси. Ето как изглежда тази на Кайро, обяснена от самия него:

Колко месо е нужно?

По 50 г колбаси на човек. Това е доста богата храна. Ако го правите за коктейл парти, където колбасите са основната храна, която хората ще консумират, удвоете количеството месо и поднесете с много хляб. В такъв случай количеството е по-добре да е 150 г на човек.

Смесвайте текстурите

Твърд салам, после нещо меко и декадентско като пастет, нещо по-рязко на вкус, като по-кисел колбас, и после винаги обичам да давам нещо топло. Примерно обгарям за получаване на коричка голяма наденица или друг колбас. Обичам да имам само един елемент на пушек — защото според мен, ако консумирате пушено месо след пушено месо, всичко някак си просто оставя вкус на пушек — така че предвиждам малко пушена шунка или парче сух пушен колбас.

Гарнитури и сосове, допълващи общата картина

Обичам киселото, и много обичам хрупкавото. За мен е задължителна прясна салата с лимон. Правя също салата с копър, лимон и зехтин, може би и шамфъстък. Маслини, естествено. Ядки за хрупане. Горчицата винаги си пасва добре с мазен колбас или наденица. И кисели краставички или туршия.

След като сте изяли наполовина ястието и все още сте гладни, и сте пили много ламбруско, и изядете няколко хапки от хрупкави кисели краставички, можете да се върнете към основното ястие.

Заемете се да режете

Добро правило, което да помните по отношение на саламите: режете ги студени, но ги поднасяйте на стайна температура. Аз режа салам с дебелината на монета, но съм предубеден - според мен така изглежда по-красиво. Често на етикета на саламите е указано дали да махате обвивката — с нашите салами това не е нужно. Когато става дума за шунка и други подобни неща, просто режете възможно най-тънко.

Поддържайте простички гарнитури

Поднасям плата с колбаси обикновено само с багети. Нещо простичко. Не съм голям почитател на оризовите крекери или сандвичи с многоцветно топено сирене, и прочие подобни глезотии. Искам нещата да са максимално прости. Ако имам преседял хляб, запичам го със зехтин, за да го поднеса с меки неща като мус от черен дроб или рилети. С пастети и салами предпочитам багета.

Какво да пиете

Ламбруското е идеално. То е пенливо, сладко, има и нотка на киселинност. Определено предпочитам ламбруско. Пия вино, така че ако трябва да пия нещо с колбаси, обикновено избирам пенливо вино. Върши работа и сект, полусух ризлинг, има пенливи ризлинги, които са страхотно вкусни. Също гаме, каберне фран. Нима всъщност има вино, което да не е подходящо с колбаси?

За сиренето

По отношение на сиренето се придържам към регионални видове, и обичам да поддържам разлика в текстурата, подобна на тази с колбасите. Ако избирам френски сирена, примерно бих взел трипъл крийм, бергкезе или планинско сирене, и нещо със синя плесен, нещо миризливо.

Как да завършите всичко

Поръсвам зехтин върху пастетите и другите неща за мазане, и поставям чер пипер върху тях. После и малко хрупкава сол, винаги. Просто малко текстура, която ги прави много по-добри.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара