Източник: Pexels.com

8 тайни на хората, които никога не се разболяват

Четете и заимствайте триковете им

Несъмнено познавате поне един човек, който успява да бъде здрав, дори когато всички около него кашлят, кихат и се чувстват отвратително. Не е ли дразнещо, признайте си?

Ако някога сте се чудили какво правят, което вие не сте сторили, предстои ви да разберете.

Помолихме осем свръх-здрави хора да ни разкрият как избягват настинки, грип и други разпространени болести. Четете и заимствайте триковете им.

Солидна доза витамин C

Въпреки че научните доказателства, че витамин C подобрява имунитета, са меко казано недостатъчни, Сам Джерниган от Грас Вали, Калифорния, се кълне, че именно той му помага.

"Всеки път, когато започна да усещам, че почвам да се разболявам, вземам 2000 единици витамин C до четири пъти дневно, и той просто преборва какъвто вирус ме е хванал," споделя той.

"Правя същото и когато срещна някой друг, който е болен. Случвало ми се е да съм със запушен нос само няколко пъти в последните 15 години."

Нормален, пълноценен сън

"Сънят между 8 и 10 часа нощем е начинът, по който се поддържам здрава," казва Амелия Нарсизи от Раднър.

Експертите по съня са съгласни, че достатъчно дългото време със затворени очи е решаващо за силна имунна система.Всъщност изследванията показват, че хората, които спят само 5-6 часа нощем, има 30% шанс да се разболеят от грип, ако са изложени на вируса; тези, които спят повече от 7 часа, намаляват риска до 17%.


Силна вяра в себе си

Понякога разумът доминира над тялото: "Когато хората около мен се оплакват колко се разболяват в определени периоди от годината, аз казвам, че рядко боледувам — и наистина не се разболявам. Това е силата на вярата в себе си," казва Елиша Лоу, медицинска сестра в Бала Синуид, Пенсилвания.

Контрол на стреса

Доказано е, че стресът ослабва имунната система, но е невъзможно да го избегнете напълно. Така че целта ви е да се справяте със стреса по здравословен начин, казва Кати Гръвър, автор на книгата Alternative Medicine Cabinet. "Полагам максимални усилия да контролирам реакцията си на стресиращи фактори чрез танци, ежедневна медитация, визуализации и декларативни изказвания."

Поддържане на безупречна чистота

"Мия си ръцете непрекъснато и отварям врати и натискам бутони на асансьори с чисти кърпички, когато е възможно," казва Дан Колинс, който отговаря за контакта с медиите в болница в Балтимор.

"Когато сядам на бюрото си, веднага посягам към запаса ми от антибактериални кърпички за ръце. Когато окото ме сърби, никога не използвам пръста си, за да го почеша, освен ако първо не си почистя пръста; вместо това използвам ставата на пръста или гърба на ръката, защото тези части от тялото имат по-малък контакт с микроорганизми от пръстите."

Колинс също така задържа дъха си "поне 15 секунди", ако минава край някой, който киха, и взема цинк при първите признаци, че започва да се разболява (обикновено показателно стържене в гърлото) — навик, ефективността на който е потвърдена от науката.

Редовно ходене на фитнес

Редовните упражнения засилват имунната система и намаляват вероятността да се разболеете от респираторни инфекции, твърди изследване, публикуване в изданието Journal of Sport and Health Science. "Със съпруга ми тренираме поне три пъти седмично, и работим с личен треньор от доста години," казва Джули Мичнър от Минеаполис. "Мисля, че това е причината да не се разболявам, дори когато всички други в офиса са болни."

По-малко пътуване до работното място

"Когато пътувах до работата и използвах градския транспорт, винаги се разболявах, вероятно защото бях много изтощен и заобиколен от вируси, когато влизах и излизах в претъпканите влакчета на метрото," казва Кристина Халпър Горини от Белмар, Ню Джърси. "След като си намерих нова работа, която ми позволява да работя от къщи, почти никога не се разболявам."

Съзнателно изключване от всичко

"Не съм хващал грип от вероятно 15 години, но твърдо вярвам в справяне с болестите от самото начало," казва Кен Монтгомъри от Сан Франциско. "Ако подозирам, че може да се разболявам, не работя до късно, не ходя на фитнес и се старая да си отспя както трябва. Достатъчен е само един ден - и съм пак в нормална кондиция. Мисля, че повечето хора имат нагласата 'Ще се преборя някак', и това единствено задълбочава проблема."

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Prevention.com

08.10.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара