Източник: Pexels.com

Правите ли ледено кафе по грешен начин?

Как да се насладите на кафето си в горещините

Когато времето най-после започва да се затопля, се подготвяме да заменим вдигащите пара чаши сутрешно кафе с охлаждащото кофеиново удоволствие на леденото кафе.

Не всички ледени кафета са равностойни – и често това е свързано повече с техника, отколкото с използваното кафе.

Според Дж. Парк Бранън, регионален бариста шампион на Северозападна Америка за 2014 и търговски представител и просветител в Counter Culture Coffee, повечето комерсиални кафенета използват един от три различни метода за правене на ледено кафе, всеки от които има своите предимства за клиента или компанията и дава крайно различни резултати.

Посетихме Бранън в центъра за обучение на Counter Culture, за да научим повече за всеки от тези три метода и да ги подложим на изпитание - и да видим дали можем да стигнем до окончателен извод кой от тях е най-добър.

Методът на бавното охлаждане

Кой го използва?

Най-разпространеният метод за правене на ледено кафе се използва от големи вериги като Dunkin' Donuts, Starbucks и McDonald's.

Как работи?

Вероятно най-простият метод от трите е просто да сварите горещо кафе, да го оставите да се охлади по естествен път и да добавите лед. Бранън небрежно нарича това "метод на бавното охлаждане," но предпочитаме като алтернатива да го наричаме метода "Мамка му, забравих, че съм направил кафе и сега то е със стайна температура."

Какъв е вкусът?

За да демонстрираме този метод, използвахме Counter Culture Idido, сингъл ориджин кафе, наречено на село в Иргачеф, Етиопия, откъдето идват кафеените зърна.

Приготвено правилно, Idido е леко, приятно и вкусно със силни нотки на пъпеш, портокалов цвят и цитрус. Оставено за няколко часа да се охлади бавно, то наистина има вкуса на всички тези неща, но осезаемо се усеща вкус на гаден, мокър вестник.

Този метод излага кафето на въздух за най-дълго време, водейки до оксидиране. Досегът с кислород всъщност е това, което кара кафето да става застояло — електроните на кислорода се предават на молекулите на вкусните масла и протеини в кафето, оформяйки нови съставки, които водят до отблъскващ гранив вкус и аромат.

Но всичко, което реално ви е нужно да знаете, е че сравнено с методите по-долу, прекалено оксидираното кафе има вкус – честно казано – на боклук.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

19.06.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара