Източник: Стоян Георгиев

9 нови заместители на брашното

Индивидуалните им характеристики

Бялото и универсалното брашно е продукт, който е подложен на обвинения и забранен в много съвременни кухни, защото често е прекалено рафиниран и избелен по време на обработката, в резултат на което се губят много от характерните хранителни вещества в пшеницата.

В този текст ще оставим настрана здравните и хранителните съображения и ще разгледаме заместители и алтернативи на бялото брашно, които са перфектни за придаване на оригинални нюанси, текстури и вкусове на печени продукти от рода на кейкове, пиадини и много други рецепти.

Концентрирали сме се върху бобови растения, кестени и други подобни на житните растения храни, от рода на амарант, киноа и теф. 

Колко достъпни са те и какви са индивидуалните им характеристики? Вижте ги.

Брашно от коноп

Получено чрез стриване на семената до прахообразна форма, това брашно има зеленикавокафяв цвят и много мека консистенция.

То съдържа различни хранителни вещества и е перфектно за хората, които имат непоносимост към глутен. То придава лешников вкус, но винаги е за предпочитане да го съчетавате с други типове брашно, за да се получи по-лесносмилаема смес.

Брашно от кестен

Получавано от кестени, това брашно е богато на въглехидрати и минерални соли, но е с ниско съдържание на мазнини.

От кейкове до паста, кестеновото брашно е идеално за страдащите от алергия към глутен.

Брашно от нахут

Това брашно по никакъв начин не е ново откритие и винаги се е използвало в традиционни продукти от рода на фарината (нещо като палачинка от нахут) или панеле, привлекателна сицилианска улична храна. Отлично е, когато се използва в пица или фокача, към която добавя безпогрешно разпознаваем вкус.

Брашно "Камут"

Kamut e търговска марка, притежавана от едноименната американска компания. Известно още като брашно "хорасан", характеристиките му са по-добри от тези на масовото брашно, но определено то не се препоръчва за тези, които имат алергия или непоносимост към традиционното брашно. Всъщност то е предшественик на твърдия пшеничен грис и има някои от неговите свойства.

Брашно от бадеми

Получено от смлени бадеми, това брашно е перфектно за правене на сладкиши и кейкове. То е и безглутеново брашно, богато на калории и протеини, което дори може да се направи у дома чрез смилане на обелени бадеми.

Брашно от лимец

Официалното име на това брашно е Triticum monococcum и в Италия то се отглежда основно в провинциите Бреша и Пиемонт. В Ломбардия то е известно под названието Shebar, докато в Пиемонт се нарича Enkir. То е богато на хранителни вещества и с ниско съдържание на глутен, но не набухва особено много.

Брашно от киноа и амарант

Два типа брашно, произлизащи от подобни на пшеницата семена: киноа и амарант, като и двете са безглутенови. Брашното от киноа има почти сив цвят и се използва основно за плоски, печени във фурна продукти – често то се употребява за правене на пиадина. Брашното от амарант е богато на протеин и фибри и има приблизително същите характеристики.

Брашно от тапиока

Тапиоката е южноамерикански грудков кореноплод, използван за производство на брашно. Тапиоката съдържа доста скорбяла, протеин и мазнини и е перфектна за сгъстяване на кремообразни ястия и сосове.

Брашно от теф

Въпреки че е сред така наречените "суперхрани", теф е доста трудно откриваемо растение. Теф е зърнено растение, което се използва от етиопците, и съдържа много фибри, витамини и скорбяла. Брашното, получавано от него, има доста силен вкус и е отлично, когато бъде съчетано с други типове брашна. Нещо повече, то е безглутеново.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара