Източник: flickr.com

5 начина да има по-малко стрес в кухнята

Eнергията, която влагате, влияе на хората около вас

Ресторантската кухня е едно от най-тежките места, където да работите - там е горещо, непредсказуемо и цари чисто физически труд.

Лесно е да бъдете свръх-стресирани и да не можете да се владеете - аз самият съм го правил поне веднъж на всяка смяна. Проблемът е, че това нито е продуктивно, нито е здравословно - и за стресирания човек, и за хората около него.

Ето пет начина за справяне със стреса в кухнята:

Бъдете лидери чрез даване на пример

Независимо дали сте начело на йерархията или най-отдолу, енергията, която влагате, влияе на хората около вас, и в резултат на това на цялата организация.

Трябваше да порасна и да осъзная, че тръшкането на врати и псуването, дори и под сурдинка, са деструктивни. Този тип поведение пречи на служителите да се чувстват комфортно и в безопасност.

Достатъчно работна ръка

Твърде много ресторанти са с недостатъчен персонал, и от това страда цялата организация - служителите не получават достатъчно почивни дни, а какво се случва, когато някой има семейна непредвидена ситуация или важно семейно събитие, на което трябва да присъства?

Резервите за заместване дават на трудещите се в окопите на кухнята малко повече въздух и предотвратяват прегарянето им. Прегарянето води до стрес.

Обучението за няколко различни поста е решаващо за такива ситуации.... Ако най-добрата ви майсторка на грила не е обучена за който и да е друг пост, тя далеч не е толкова гъвкава, колкото би могла да бъде.

Когато обучавате на няколко различни неща, имате набор от гъвкави кадри, които можете да размествате в кухнята при нужда.

Системи

Всеки ресторант ще се срине без добър набор от системи - това е въпрос единствено на време. Ако имате фиксирана система за подреждане на килера с продукти (каквато би трябвало да имате!), е много по-лесно да откриете това, което ви е нужно.

Ако токът спре, имате ли система или процедура, която да приложите в момента, в който това се случи?

Системите позволяват по-малко мигновени преценки в критични ситуации и разчитат на манталитета 'Когато ТОВА се случи, знаем, че трябва да направим ТОВА'.

Музика

Знам, че всеки ресторант е различен, но мисля по следния начин: музиката е нещо чудесно за предварителната подготовка и за приключването и почистването.

Не съм почитател на музиката по време на обслужване на клиенти - освен ако всички се договорят за жанр и сила на звука. Проблемът е, че кухнята и без това е шумно място, и има предостатъчно движещи се шумно части там.

Култура на кухнята

Ресторантите живеят и умират с културата, която създават. Дали служителите се чувстват в безопасност? Дали им доставя удоволствие да ходят на работа? Дали им е приятно да работят един с друг? Дали се чувстват в правото си да помагат с менюто и специалитетите? Дали се уважават едни други?

Ако отговорът на всички тези въпроси е "да", има вероятност във вашия ресторант да цари култура на процъфтяване, а културата на процъфтяване свежда до минимум стреса, защото когато един човек бъде затрупан с огромен куп поръчки, някой друг ще се намеси и ще помогне - и това ще се случва веднага и ще е взаимно.

Представете си кухня, в която всеки мисли единствено за себе си... и ако това не е стресиращо място. Никога не бих си причинил нещо такова.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Крис Хил, Chris Hill Online

25.09.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара