Агнешка плешка със сос от нар
И табуле със зрънца от нар
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 1.3 кг - Агнешка плешка
- 2 ч.л. - семена кимион
- 1 ч.л. - семена кориандър
- 5 с.л. - зехтин
- 1 ч.л. - смлян кимион
- 1/2 ч.л. - канела на прах
- 1/2 ч.л. - лют червен пипер
- 1/2 ч.л. - смлян динджифил
- 1/2 ч.л. - куркума
- 1/4 ч.л. - прясно смляно индийско орехче
- 1 ч.л. - сол
- 4 с.л. - меласа от нар
- 100 мл - сок от нар
- 1 с.л. - мед
- 2 с.л. - балсамова редукция
- 100 г - булгур
- 1 връзка - магданоз
- 1/2 връзка мента - мента
- 2 - големи домата
- 2 стръка - пресен лук
- 100 г - семена нар
- 2 с.л. - зехтин
- 3-4 с.л. - лимонов сок
- 2 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - прясно смлян черен пипер
В сух тиган запечете семената кимион и кориандър за 2-3 минути.
В купичка сложете зехтина, добавете смлените подправките, счуканите запечени семена и разбъркайте добре, докато получите гъста паста.
Намажете месото от всички страни, сложете в тава и печете 30 минути покрито с фолио в предварително загрята до 200 градуса фурна. Намалете градусите до 160 и печете още 2 часа.
Махнете фолиото, увеличете градусите на 180 и печете още 30 минути.
За соса от нар смесете всички продукти в купичка.
Извадете изпеченото месо от фурната, оставете го на решетка, а соковете от печеното прехвърлете в касерола и добавете сместа с меласата от нар и останалите продукти, оставете да заври и редуцирайте наполовина.
За табулето с нар
Сварете булгура според инструкциите на опаковката. Отцедете, измийте със студена вода и сложете в купа.
Към него добавете ситно нарязания магданоз, листата на 3 клонки мента, доматите (конкасе) и нарязания на колелца лук. Разбъркайте.
Добавете зърната нар и зехтина, лимоновия сок, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
Сервирайте агнешкото на конци, полейте със сос от нар и гарнирайте с табуле и нарязан арабски плосък хляб.