Агнешка плешка със сос от нар

И табуле със зрънца от нар

13.04.2020 Всички рецепти от този автор →
10 мин.

5 МИН » 5 МИН

Лесно
3 - 4 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

  • 1.3 кг - Агнешка плешка
За маринатата
  • 2 ч.л. - семена кимион
  • 1 ч.л. - семена кориандър
  • 5 с.л. - зехтин
  • 1 ч.л. - смлян кимион
  • 1/2 ч.л. - канела на прах
  • 1/2 ч.л. - лют червен пипер
  • 1/2 ч.л. - смлян динджифил
  • 1/2 ч.л. - куркума
  • 1/4 ч.л. - прясно смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. - сол
За соса с нар
  • 4 с.л. - меласа от нар
  • 100 мл - сок от нар
  • 1 с.л. - мед
  • 2 с.л. - балсамова редукция
За табуле с нар
  • 100 г - булгур
  • 1 връзка - магданоз
  • 1/2 връзка мента - мента
  • 2 - големи домата
  • 2 стръка - пресен лук
  • 100 г - семена нар
  • 2 с.л. - зехтин
  • 3-4 с.л. - лимонов сок
  • 2 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - прясно смлян черен пипер

В сух тиган запечете семената кимион и кориандър за 2-3 минути.

В купичка сложете зехтина, добавете смлените подправките, счуканите запечени семена и разбъркайте добре, докато получите гъста паста. 

Намажете месото от всички страни, сложете в тава и печете 30 минути покрито с фолио в предварително загрята до 200 градуса фурна.  Намалете градусите до 160 и печете още 2 часа.

Махнете фолиото, увеличете градусите на 180 и печете още 30 минути.

За соса от нар смесете всички продукти в купичка. 

Извадете изпеченото месо от фурната, оставете го на решетка, а соковете от печеното прехвърлете в касерола и добавете сместа с меласата от нар и останалите продукти, оставете да заври и редуцирайте наполовина.

За табулето с нар 

Сварете булгура според инструкциите на опаковката. Отцедете, измийте със студена вода и сложете в купа.

Към него добавете ситно нарязания магданоз, листата на 3 клонки мента, доматите (конкасе) и нарязания на колелца лук. Разбъркайте. 

Добавете зърната нар и зехтина, лимоновия сок, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. 

Сервирайте агнешкото на конци, полейте със сос от нар и гарнирайте с табуле и нарязан арабски плосък хляб.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара