10 съветa от една седмица професионално пекарство

Бъдете готови да си поизцапате ръцете - и да ръсите щедро отгоре

Някога мечтали ли сте си да напуснете ежедневната си работа, за да правите сладкиши по цял ден?

Е, можем да кажем, че мечтата ви може да се сбъдне. След като прекарах три години в медийния бизнес, където пишех за храна, но никога не я докосвах, напуснах, за да си потърся директен опит в кухня, различна от моята собствена.

Смело мотивационно писмо и линк към моя кулинарен блог някак ми уредиха работа в Baked & Wired, една от най-популярните пекарни във Вашингтон… без каквото и да е официално кулинарно образование или опит в професионална кухня.

Седмица по-късно, вече общо взето съм готова за Food Network (или поне за оригинален филм по Lifetime).

Всъщност още уча доста: има някои неща, които съм знаела, но вече рецитирам насън като изпитала посттравматичен стрес (шегувам се: обожавам работата си!); други са нови открития, които променят всичко.

Всички те ще ви помогнат да печете като професионалисти — без да е нужно да сте завършили кулинарна школа.

1. Внимавайте за глутена.

Но не поради причините, поради които го правят безглутеновите ви приятели. Когато глутенът се появи на партито, нещата стават сериозни.

Присъстващ в пшеницата и други зърнени храни, този композитен протеин свързва съставките в едно хармонично цяло — но ако прекалите с него, става твърде агресивен и може да съсипе печеното.

Ето добро емпирично правило за традиционно печене: след като брашното е вътре, боравете със сместа колкото може по-малко (освен ако тестото е с мая - тогава глутенът ви е нужен за структура; точно за това е месенето).

Това е първото правило на печенето: превърнете го във ваша мантра при смесване на тесто за бисквити, къпкейкове и браунита. Глутенът, задължително ще ви вдигне рейтинга, но не го канете вътре, докато не сте готови — и след като го сторите, не го дразнете.

2. Не хабете нищо - никога.

Правете това, което и бабите ви знаят: печенето на останали или неполучили се остатъци от печива е стара традиция.

Хората в Baked & Wired блестящо умеят да превръщат парченца и трошици в годни за продажба продукти. Не се е получило покритието отгоре на сладкиша?

Насложете го в импровизирани мини-сладкиши на слоеве (като любител на глазура, аз честно казано бих предпочела да консумирам това, вместо самия сладкиш).

Колегите ви ще харесат остатъците от преработено тесто за пай, ако те бъдат направени на руло с конфитюр или топнати в канелена захар.

Не забравяйте да съберете и стените на съда. Лъжица-две останало тесто лесно може да се превърне в брауни, което е неимоверно важно, когато печалбата зависи от максималното производство (а за тези, които не продават продукцията си, това означава и точно спазване на съотношението на съставките и времето на печене).

Бъдете като Марта Стюарт, която някога гордо възхваляваше методите си на остъргване на стените на съдовете: “Никога не оставям нищо за децата.”

3. Щедро боравете с аксесоарите.

Къпкейковете на Baked & Wired имат отличителна, прекрасна извивка отгоре. Като новото хлапе в кухнята, още не съм узряла до това да правя глазурата — но прекарах един следобед в тренировки за морковената торта, тъй като поръсването на смлени орехи може добре да маскира недостатъчно майсторското нанасяне на глазурата.

Беше момент на прозрение: колко пъти досега сте разваляли покритието на кейк или сте получавали неугледни пукнатини в бързо втасващия хляб?

Вместо да се оплаквате от тези "грешки", приемете ги за възможности да поръсите нещо или да добавите глазура. Не само че ще прикриете проблемните места, но и вероятно ще получите още по-визуално атрактивен краен продукт.

4. Разточвайте тестото по съвсем нов начин.

Преобразете шоколадовите си печива с този странен трик! Вместо да използвате брашно за разточване на тестото за шоколадови рула или бисквити, използвайте какао на прах.

То е също толкова незалепващо — но вместо да придава на тестото скучен, тебеширен вид, просто го прави… по-шоколадово. Никой досега не се е оплакал от това.  

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара