Как да приготвяте по-добра паста

7 професионални съвета за паста

Бип, Бип, Бип.

Няколко секунди по-късно отново: Бип, Бип, Бип.

Обяд е и съм дълбоко във вътрешността на Maialino, версията на римска тратория на Дани Майер в манхатънския хотел Gramercy.

Стена от кухненски таймери кънти като монтажа от будилници от "Омагьосан ден", сбит в един-единствен момент.

В прав текст

Тиганът е най-добрият метод да съчетавате паста и сос. Точка по въпроса.

Първото, което забелязвам на мястото за приготвяне на паста, е че то е доста малко.

Една нагревателна плоча, много бълбукаща вода за паста, и малка област, където да се съхраняват десетките съставки — гуанчиале (свински бузи), парчета пармезан, и привидно безкраен запас от зехтин, които ще придадат на пастата невероятен вкус.

Тясното пространство е особено изненадващо предвид обемите паста, които бълва ресторантът: дневно по обед, над 100 порции паста стигат до трапезарията всеки час.

Това означава много бипкащи таймери, с които да се справяш.

Да наблюдаваш как един човек се справя с всичко това е някакъв вид садистично наслаждение.

Но аз не съм там просто, за да се наслаждавам.

Какво правя в горещата ресторантска кухня? И може ли наблюдаването на целия процес реално да ми помогне да направя по-добра чиния с паста, когато се прибера у дома довечера?

Ето няколко трика, които ми сподели Джейсън Пфайфер, главен готвач на ресторанта.

Овладейте развиването на вкуса

Ако правите сос, който включва съставки като чесън, парченца люти чушки или друг вид люти неща, не ги пускайте просто в соса.

Започнете, като бързо ги сотирате в малко количество зехтин, докато не отделят аромат. Така ще пренесете вкуса или аромата на това, което готвите, в цялото ястие, а не само в отделни хапки.

Вадете пастата преди да стане ал денте

Повечето готвещи у дома, които редовно приготвят паста, знаят, че би трябвало да се стремят към леко твърда, устойчива на дъвкане ал денте текстура.

Пфайфер обаче подчертава, че въпреки желанието ви накрая да разполагате с паста ал денте, всъщност е желателно да я отцедите, преди да е достигнала до този етап.

Това е така, защото не желаете просто да забъркате отцедената паста със соса и да поднесете. За най-добър резултат, желателно е да оставите пастата и соса да къкрят заедно в горещ тиган за около минута (повече за това - по-долу).

Когато пастата има малко по-твърда консистенция от ал денте, време е да я отцедите. 

Оставете соса и пастата да къкрят в тиган

Тиганът е най-добрият метод да съчетавате паста и сос. Точка по въпроса.

Не гигантски тиган, и определено не съдът, в който ще ги поднасяте. Нагряването на паста и сос заедно спомага за пренасяне на вкуса на соса в пастата, като слива двата компонента в едно богато на вкус цяло.

Използвате сос от буркан? Няма разлика в приготвянето.

Вместо да затопляте соса в микровълновата фурна или в тенджера, поставете го в тиган и добавете сварената паста директно в него.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара