Кафе културата по света: Германия

Страната е сред най-големите консуматори на кафе, но не и сред новаторите в тази област

Германия е държава, която е прочута по цял свят с висококачествените си инженерни разработки, отношението към детайла и производството на автомобили.

Почти навсякъде по света практически веднага ще попаднете на произведен в Германия автомобил, а след като германците спечелиха футболния Мондиал през 2014, унижавайки домакините от Бразилия, страната е във фокуса на световното внимание дори още повече от преди, така че вероятно ще ви е интересно да научите нещо за по-слабоизвестната култура на кафето там.

Когато се замислите за Германия и напитки, простено ви е, че първото, което ще ви дойде на ум, е бира. Германия наистина е сред страните, където се пие много бира, като немските бирени фестивали са популярни събития и на други места по света. Но да се върнем към началото и да проверим дали изобщо германците пият кафе.

Консумацията на кафе в Германия

Според изследване, проведено през 2012, 86% от пълнолетните германци редовно пият кафе, повечето от тях ежедневно.

Реклама

 

Това е много висок процент възрастни, които получават доста редовно дозата си кофеин, но следващата статистика се оказва най-изненадваща.

Докладът от изследването твърди, че в Германия се консумират приблизително 150 литра кафе на глава от населението годишно, което прави кафето най-популярната напитка в страната, повече дори и от бирата и водата.

Това може и да звучи шокиращо, доколкото когато говорим за Европа и традициите на кафето, обикновено първата ни мисъл е за Италия и гордата им история, или старомодните кафенета на Франция. Само че статистическите данни недвусмислено показват, че Германия е вторият по големина вносител на кафе в света, купувайки двойно повече кафе от Италия годишно. А това далеч не е малко кафе.

Богати традиции

Връзката на Германия с кафето се простира отвъд само консумацията на кафе - страната има важна роля в промяната и оформянето на начина, по който кафето се приготвя и консумира по цял свят.

Ако сте от ценителите на филтърните кафеварки - бързи, лесни за употреба и лесни за почистване, но същевременно даващи отличен вкус, ще се учудите от вестта, че те всъщност са били изобретени в Германия от жена на име Мелита Бенц.

Подобно на повечето предприемачи, г-жа Бенц е имала проблем, който е решила с оригинално, но същевременно много просто изобретение. Тя е била домакиня, така че е прекарвала много време в приготвяне на храна и напитки - и е установила, че кафето в "кубинка" се преварява твърде много, така че заложила на еспресо.

Същевременно обаче тя открила, че еспресо машините от онова време оставяли кафеена утайка в напитката, така че вземайки хартия от тетрадката на сина си, тя се заела да създаде филтър, за да прецежда мляното кафе в процеса на приготвянето му.

И практиката й показала, че тази идея е блестяща. В готовото кафе нямало утайка, а вкусът му бил много добър, така че Мелита патентовала идеята си за прецеждане през хартия, създала собствена фирма - и всъщност изобретила хартиените филтри.

И до момента филтърното приготвяне на кафе е най-разпространеният метод в Германия, а Melitta е една от най-големите компании в страната в този бранш, като все още произвежда филтри за кафе, както и широка гама от други продукти.

Затворени в собствените си традиции

Въпреки че е един от най-големите консуматори и пазари на кафе в света, всъщност не се чува особено много за германската култура на кафето. Причината за това е донякъде това, че страната изглежда несклонна да пробва нови типове кафе и да възприема новата кафе мода.

Няма спор, големите кафе вериги са си пробили път и в Германия (както и навсякъде другаде...) но немският вкус все така предпочита филтърното кафе - и количеството все така се предпочита пред качеството.

Не изглежда там да се отдава особено значение на вкуса или ‘изживяването’ при консумация, но германците си харесват старомодните филтърни кафеварки, и пият по много.

Вероятно това е и една от причините Германия да се свързва повече с бирата, отколкото с кафето - немците експериментират с бирата и постоянно се стремят да я усъвършенстват, прочули са се с качеството на бирата си и устройват шумни празненства в нейна чест - като Октоберфест.

Естествено, в германските кафенета можете да получите някои форми на ‘специализирани’ кафета, от рода на лате или капучино, но е рядкост да намерите опитен бариста, влагащ сериозни усилия в приготвянето им - обикновено те се правят, като просто чашата се поставя в машина и се натиска бутон за предпочитаната напитка.

Много хора всъщност приемат това за стъпка в правилната посока за кафе-културата на Германия, но засега по-скоро можем да благодарим на тази страна за изобретяването на филтрите за кафе, висококачествените автомобили и отличната бира.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Coffee Tasting Club

22.03.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара