Източник: Pexels.com

Най-честите грешки в етикета на масата

Как да не се излагате на следващото официално вечерно парти

Колко пъти досега сте заемали мястото си на официална вечеря, захапвали сте изкусително хлебче и две минути по-късно сте осъзнавали, че този хляб всъщност не е вашият?

Някога прекарвали ли сте първите няколко минути от вечерно парти, оглеждайки местата до вас в опит да разберете коя чаша за вино е вашата?

Не сте единствени: най-разпространените грешки на етикета на масата често са най-простите, и е крайно време да ги поправите.

Официалните вечерни партита не са толкова разпространени, колкото са били някога: прекарваме много време в хранене сами, споделяне на пица и пържени картофки, хранене пред телевизора, или вечери с близки приятели и роднини, при които маниерите не са от значение.

Когато обаче се оказваме в изискана обстановка, където са подредени многобройни ножове и вилици, чаши за вода и вино, а салфетките са сгънати по сложен начин в екстравагантни оригами форми, осъзнаваме, че не познаваме особено много други хора там, и е твърде лесно да се притесните.

Надяваме се този списък с най-разпространени грешки на етикета да ви спести допускането на още унизителни грешки на вечеря — ще бъдете перфектният гост, към който всички ще се обръщат за напътствия и помощ в объркващи или неловки ситуации.

Най-после можете да се концентрирате върху разговора и изтънчената храна, вместо да прекарвате цялата вечер в неловко суетене коя вилица да използвате и какво да правите, когато изпуснете въпросната вилица на пода.

Хлябът е отляво

Началото на храненето е най-притеснителният момент. Опитвате се да запомните коя чаша за вино е вашата, докато същевременно предлагате вода на съседа, запознавате се със сътрапезниците си, представяте се и се опитвате да направите добро впечатление.

Не е изненадващо, че често вземате по погрешка неправилния нож за хляб и посягате към чуждия хляб, защото не се концентрирате. Помнете, че хлябът ви е на чинията вляво от вас.

Не свършвайте първи

Ако умирате от глад, когато вечерята започва, и любезно сте изчакали, докато всички други също получат храната си, преди да започнете, не поглъщайте храната си все едно не сте виждали нищо за ядене от дни.

Никога не трябва вие да приключите първи храненето, дори и това да означава драстично да забавите темпото, когато наближите края на ястието си.

Когато сте готови, не забравяйте да поставите ножа и вилицата заедно там, където би била стрелката за 4 часа, ако чинията ви беше часовник.

Не се пресягайте

Дори и солта и пиперът да са на една ръка разстояние, ако просто се надигнете от стола и протегнете ръка, не се опитвайте да го правите.

Другите гости не желаят ръцете ви да минават над супата им, водата им или хляба им, пречейки на храненето и вероятно прекъсвайки разговора им, докато движещата се ваша ръка прекъсва зрителния им контакт.

Изчакайте, докато настъпи удобна пауза в разговора, и любезно помолете някой да ви подде това, което ви е нужно.

Напитките са отдясно

Не попадайте в неловки ситуации, като отпивате от нечия чужда чаша за вино, или като пиете от водата на някой друг. Чашите ви са тези над вашия нож, от дясната страна.

Не се притеснявайте да поправите хората до вас, ако те започнат да посягат към вашата чаша с шардоне.

Правила за изпуснати прибори

Ако изпуснете вилицата си на пода, не я вдигайте бързо, гордо заявявайки, че важи 5-секундното правило. Посегнете и я вдигнете от пода, но не продължавайте да я използвате.

Любезно се извинете и помолете да ви дадат чиста вилица на нейно място.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

22.04.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара