Източник: Pexels.com

Как да приготвите перфектните печени зеленчуци

Здравословното хранене никога не е било толкова лесно

Печените зеленчуци несъмнено са едно от най-добрите неща, които да готвите. Те конкурират най-добрите стекове и паста, заради сладката и пикантна карамелизация, която прави чудеса във фурната.

Освен това зеленчуците са лесни за приготвяне - и полезни за здравето.

Няма причини да не консумираме много повече от тях, отколкото го правим сега, особено в студените месеци, когато горещата фурна е приятна екстра в кухнята, а кореноплодните зеленчуци изобилстват.

Единственото, което пречи на революцията на печените зеленчуци е, че не всички знаят колко страхотни са те. А това, както подозираме, е защото не всеки знае как да пече зеленчуци. Всъщност това е нещо много просто, но има някои препоръки и табута.

Ето какво трябва да знаете:

1. Поставете лист хартия за печене с борд.

Нужен ви е борд, защото не желаете соковете на зеленчуците да прелеят през ръба на тавата, а фолиото е полезно, защото улеснява почистването.

2. Печете сходните зеленчуци заедно и ги поддържайте с еднакви размери.

Зеленчуците се готвят с различна скорост. Когато печете сходните зеленчуци заедно - кореноплодни с кореноплодни и т.н. - ще можете да гарантирате, че всички те се изпичат равномерно.

Режете ги в сходни размери, по същата причина, която обяснихме преди малко.

3. Омазнявайте зеленчуците.

Не ги удавяйте в олио, но се уверете, че всяко парченце от тях е много леко покрито с мазнина - ще знаете дали се прекалили, ако са се появили локви от мазнина в тигана.

Едва-две супени лъжици мазнина (най-добре зехтин, кокосово масло или рапично олио) на лист със зеленчуци обикновено са достатъчни.

Помнете, че някои зеленчуци изискват повече мазнина - най-вече порестите като патладжани или гъби. И добавете и известно количество сол.

4. Дайте им пространство.

Никога не претъпквайте съда за готвене. Печените зеленчуци са нещо неимоверно вкусно, така че можем да ви разберем, ако желаете да поберете максимално много от тях във фурната.

Не се поддавайте обаче на този си порив. Ако им оставите пространство, те ще станат по-вкусни, защото ще могат да се изпекат, вместо просто да се сготвят на пара. (Качеството е по-важно от количеството.)

5. Не ги вадете твърде рано.

Печенето на зеленчуци изисква време, понякога цели 45 минути. Не прибързвайте. Те може и да са достатъчно меки за консумация, но за най-добър вкус ви е нужен златистокафяв, карамелизиран цвят.

6. Увеличете температурата.

Говорим за 200-230 градуса по Целзий. Така получавате тези перфектно приготвени зеленчуци, които са меки отвътре - и златисти отвън.

7. Добавете вкус.

Не ви е нужно реално нищо друго освен мазнина и сол за вкусни печени зеленчуци, но добавянето на няколко клонки пресни билки или скилидки чесън в съда за печене само засилва вкуса.

Не ли изключително лесно? Пробвайте - и скоро ще сте сред заклетите поклонници на печените зеленчуци.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Huffington Post

05.12.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара