10 големи грешки допускани от новаците в кухнята

Грешките в кухнята се случват – направо може да се каже, че са неизбежни

Грешките в кухнята се случват – направо може да се каже, че са неизбежни.

Месото изсъхва, зеленчуците стават на въглен, нудлите се получават като гумени… всеки прави неща не както трябва, както професионалистите, така и новаците.

Постфактум тези гафове най-добре се преодоляват с пълна чаша вино и може би някоя и друга сълза (повярвайте ни, знаем го от личен опит). Но още по-добре от това да знаете как да превържете раната е да знаете как да предотвратите появата й, и да избегнете да се чувствате/изглеждате така, сякаш не знаете какво правите.

По наше мнение, най-добрият метод за превенция е да знаете точно къде нещата е най-вероятно да се объркат. Дори и не винаги да сте сигурни какво да правите, ако знаете какво да НЕ правите, вече правите солидна стъпка в правилната посока.

По-долу ще откриете някои от най-разпространените грешки на новаците в кухнята. Водете си бележки и избягвайте да ги допускате; така ще сте готови да започнете да готвите като истински майстори.

1. Не-изчитането на рецептата докрай.

Звучи елементарно, и сигурно вече сме го казвали няколко пъти, но това е стъпка, която новаците-готвачи редовно пропускат.

Запознайте се в подробности с рецептата много преди да започнете да готвите, за да се уверите, че имате подръка всички съставки, инструменти и време, които са ви нужни, за да завършите ястието.Нищо не е по-лошо от това да имате само час до момента, в който гостите ще дойдат на вечеря, и да откриете, че стековете ви имат нужда от 8 часа престой в марината…


Как научих този урок по трудния начин: на рождения ми ден, единственото, което желаех, беше трислойна шоколадова торта по немска рецепта. ЕСТЕСТВЕНО, работейки за кулинарен сайт и чувствайки се като пълен професионалист, не се доверих на който и да е от приятелите ми да го приготвят, така че претенциозно реших да направя сама тортата за рождения си ден.

Направих слоевете преди партито и след края на вечерята гордо оповестих пред всички, че ще разбия глазурата, така че да можем да се насладим на вече прочулата се торта, за която говорех от дни. Няма нужда да пояснявам, че се захванах да “забъркам” кокосово-ореховата глазура, за да осъзная, че тя трябва да ври на бавен огън на печката 15 минути, и да се охлажда още 45 минути. Бях съсипана. Никой не яде торта тази вечер. Дори аз самата... на рождения ми ден.

2. Неправилен захват и неумело боравене с ножа.

Не само че това веднага издава, че сте новаци, но е и опасно. Рязането срещу водещата ви ръка с прави пръсти, обхващането на дръжката с цялата ръка и стискането в смъртна хватка на готварския нож подчертава липсата ви на умения по-добре от прожектор, насочен в ръцете ви.

Ако току-що описахме точно това, което правите, не се притеснявайте. Способността да боравите с най-важния инструмент с финес не изисква диплома от кулинарна школа, а просто няколко прости принципа, които да спазвате. Ето набързо основните умения за работа с ножа.

Съвети за захвата: Когато използвате готварски нож (големият нож за рязане на продукти), хванете дръжката и обхванете горната част на острието с палеца от едната страна и показалеца от другата (това често се нарича “щипката”). Не обхващайте дръжката с цялата ръка. Ножът трябва да се движи отпред назад и нагоре-надолу с люлеещо се движение.

Водещата ръка: Подпомагащата ръка е много важна. Когато режете, съберете пръстите си, свийте ги надолу и притиснете възглавничките им здраво върху съставката, за да не се изплъзва тя. Тази идеална позиция бива наричана “мечата хватка”.

На пръв поглед това звучи объркващо и трудно, но с малко практика ще стигнете далеч.

3. Употребата на некачествени продукти.

Всички ние разчитаме на улеснения и бързи трикове от време на време, но употребата на най-добрите, пресни и висококачествени продукти, когато това е от особено значение, проличава веднага.

В крайна сметка ястието ви няма как да е добро, ако продуктите не стават, нали? Отделете време и грижа, когато избирате продуктите, и разчитайте на пресни винаги, когато е възможно. Да, има продукти, които се считат за основни хранителни запаси и сушени продукти, където спестяването на някой лев и вземането на най-базовия бранд има смисъл. Но за нещата, които използвате ежедневно, от рода на зехтин, обмислете дали да не се охарчите за по-качествена марка. Естествено, на относително разумна цена (скъпото не означава непременно висококачествено).

Ето няколко продукта, които препоръчваме да прескачате издобщо. Истинските им алтернативи си заслужават, повярвайте ни.

Йодираната сол: В името на добрата кухня, изхвърлете йодираната сол и я заменете с морска или хималайска сол. Разликата е доловима, макар да не е от земята до небето.

Предварително смления пипер: Мленият пипер е безвкусен. Купете си висококачествен пипер на зърна и го смелете сами. За бога, почти всяка подправка има по-добър вкус, когато е току-що смляна. Ще ни бъдете благодарни за този съвет. Ако нямате мелачка за подправки, можете да използвате електрическа кафемелачка, за да мелите пипер, или която и да е друга подправка.

Имитацията на ванилия: Изхвърлете я. Пестите някой и друг лев, но никога няма да съжалите, ако си купите чист ванилов екстракт.

Предварително настърганият пармезан: Купете си истинско блокче пармезан и го настържете собственоръчно. Настържете колкото ви е нужно за ястието, после увийте остатъка в пластмасово фолио, докато не ви потрябва отново. Или можете да настържете цялото блокче и да държите излишъка в затварящ се с цип пластмасов плик в хладилника, но така то няма да издържи толкова дълго.

След като използвате истинския пармезан, никога няма да се върнете към пластмасовите "солници" със странен прах с вкус на сирене, с които сте залъгвали сетивата си в продължение на години. Споменавали сме между другото, че предварително настърганият “100% пармезан” често далеч не е точно 100% пармезан. Може и да ръсите целулоза и дървесна каша върху спагетите си. Да не кажете, че не сме ви предупредили.

Списъкът може да продължи до безкрайност… надяваме се, че вече разбрахте какво имаме предвид.

4. Препълването на тигана или тенджерата.

Някога пробвали ли сте да сотирате гъби, само за да откриете, че те са станали гумени, или сте пекли картофи, но те са станали клисави, вместо хрупкави?

Повечето храни отделят пара и влага, когато се готвят, така че препълването на съда за готвене води до сотиране на гъби или обгаряне на месо в сантиметър или повече течност. Оставете малко пространство, така че парата да излиза навън, и оставете месото и зеленчуците да се сготвят както трябва.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Ема Крайст, My Recipes

12.05.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара