Как се прави перфектната чаша кафе

5 съвета за правене на кафе у дома

Жителите на Ийст Вилидж в Ню Йорк, които отчаяно се нуждаят от доза кофеин, обикновено поемат към малкото кафене Abraço, където съсобственикът и бариста Джейми Маккормик прави едно от най-добрите кафета в Америка.

Той е особено прочут със шварц кафето си, което се смила и приготвя по поръчка.

В кафе-баровете, клиентите обикновено желаят перфектно шварц кафе със същия плам, с който обичат еспресо напитките — и се стремят да го пресъздадат в кухнята си.

Маккормик споделя, че тайната му е, че използва порцеланова кафеварка за една порция — керамично устройство, което се поставя отгоре на чашата и побира филтър с мляно кафе. "Предпочитам този метод пред френч пресата, защото кафето се получава аскетично и чисто. С пресата често има остатъци от мляното кафе," казва той. "В моя магазин се стремя да поддържам стабилно качество, но у дома е чудесно да експериментирате и да прецените какво ви допада."

Маккормик споделя петте си съвета за правене на кафе у дома:

1. Купувайте скоро изпечено кафе на зърна

"Използвайте кафе на зърна, които не са преседели повече от осем дни след датата на изпичане. Пекарите на кафе, които са в крак с актуалните тенденции, винаги обозначават продаваното кафе с дата на изпичане, така че знаете колко старо е то. Никога не започвайте с прадварително мляно кафе — към момента, в който го купувате, то е изгубило всички отлични характеристики, които е имало в началото."

2. Мислете за смилането

"Много хора си мислят, че е важно да имат модна професионална мелачка за кафе, но вкъщи постигам отлични резултати с евтина мелачка с остриета. Това използвам, и това винаги е използвала и майка ми. Някои пекари ще ви кажат да мелите кафето си 'по-фино от пясък,' но пясъкът е различен на всеки плаж! За мен ориентир е пясъкът на плажа Стинсън в Сан Франциско, но като цяло бих казал да използваме кафе, малко по-фино смляно от кашерна сол."

3. Пригответе кафеварката

"Започнете с чиста филтърна гравитационна кафеварка, наричана още "държач на филтър". Използвайте конусовиден порцеланов филтърен държач — пластмасовите могат да отделят химикали при нагряването им. Пластмасовите версии също така често са тъмнокафяви на цвят, така че не можете да прецените дали са пълноценно почистени. Трябва винаги да нагрявате филтърния държач: Сварете тенджера с вода, оставете я да изстине две-три минути, докато не достигне температура 91 градуса — температурата, която дава най-добри резултати за приготвяне на кафе — и излейте малко през държача, преди да поставите филтъра."

4. Обмислете въздушния поток

"Филтърен държач с размер 4 може да побира и размер 4, и размер 6 конусообразни филтри, но препоръчвам да използвате размер 4, защото има малко повече пространство, за да осигури добър въздушен поток. Освен това правете кафето с поставен държач на филтъра върху чаша, която побира поне 300 мл течност, иначе няма да ви стигне мястото, за да се оттече вътре всичкото филтрирано кафе."

5. "Освежете" мляното кафе

"За една чаша кафе поставете около 8.5 супени лъжици мляно кафе във филтъра. 'Освежете' мляното кафе, като излеете 150 мл 91-градусова вода, бавно и деликатно със спираловидно движение върху кафето, и оставете да престои 25-30 секунди, преди да излеете още 250 мл вода със същата внимателна, равномерна спирала. После оставете гравитацията да си свърши работата! Определено количество вода ще остане в мляното кафе, в зависимост от това колко старо е кафето. Ако трябва да добавите още вода, излейте я директно в центъра, така че да не докосва страните, където са се слегнали примесите."

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

29.06.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара