Ресторантски етикет: базовите правила
Правила за поведение в ресторанта
Знаете ли какъв е етикетът и правилата за поведение в ресторанта?
Ето някои неща, които сме научили през годините (и бихме се радвали да предадем и на други!)…
12 неписани правила на сватбения етикет
Основни принципи на винения етикет
Когато някой от гостите ви поръча бутилка вино за $700
Изчакайте, преди да отворите менюто; останете на масата поне известно време, за да демонстрирате, че основният ви приоритет е компанията на приятелите ви, а не толкова храната.
След това дръжте менюто ниско, или поставено на масата. След като направите избора си, затворете менюто и го оставете на масата, така че сервитьорът да види, че сте готови да поръчате.
Когато ви водят до масата, оставете първо да мине най-възрастната жена, следвана от останалите жени и после мъжете. (Така най-възрастната жена ще има възможността да избере най-доброто място.)
Чинията ви с хляб е вляво от вас, а напитките - вдясно. Така че избягвайте да посягате към хляба на съседа ви, който се намира отдясно на вас.
Може да звучи безумно изобщо да пишем това, но ето формалният начин да подходите към кошничката за хляб: вземете парче хляб и го поставете на чинията ви за хляб.
После вземете ножа за хляб, вземете с него малко масло и го поставете отстрани на чинията ви за хляб.
Отчупете парченце от хляба колкото една хапка, намажете масло само върху това парченце, и го изяжте. Намазвайте всяко парче поотделно, докато не приключите. (С прости думи: не мажете с масло целия хляб.)
Преди да си долеете вода или вино, налейте първо на всички останали.
Когато сервитьорът взема поръчките на всички, проява на любезност е да кажете “Моля, ще може ли да получа…” (Най-лошият възможен вариант е “Дайте ми…”!)
Ако трябва да отидете до тоалетната, кажете “Извинете ме, ей сега се връщам,” вместо да произнасяте думата “тоалетна.” Добър момент да отидете дотам е точно след като всички са поръчали предястията си — това е естествена пауза в ритъма на хранене. Сгънете относително свободно салфетката си и я оставете вляво от чинията, и оставете приборите леко кръстосани на чинията.
Не започвайте да се храните, докато не бъде поднесена храната на всички. (Има само едно изключение от това правило: ако храната е топла и поне трима души са получили своята храна, не е невъзпитано да започнете да се храните!)
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015