Източник: Flickr.com

Вино и кафе: споделяне на културата

Научете многото аспекти, в които кафето и виното имат общи черти

Кафе-индустрията признава аналогиите между втората най-популярна напитка в света (след водата) и виното.

Но малцина са любителите на виното, които знаят, че същите удоволствия, които предлага бургундското пино ноар, могат да бъдат открити и в кафето.

Кафето — подобно на виното, сиренето, месото и други храни/напитки — е способно да предава усещане за време и място.

Примери за опитите да се запазят тези категории включват европейски региони със защитени названия за произход (PDO) като пармско прошуто от Италия.

Виното, естествено, разчита на хиляди глобални системи за апелация от рода на American Viticultural Area (AVA) в САЩ.

Една от причините кафето все още да не е култивирало общността от ценители, която има виното, е защото кафеените зърна отдавна идват от развиващи се региони като източна Африка и Централна Америка (тоест не от Европа), като се отглеждат или от големи корпорации, или от бедни фермери.

Доста дълго кафето се е продавало като евтино гориво за човешкия двигател, което прави обясним факта, че кафеените зърна са на второ място след суровия петрол в класацията на най-търгувани стоки в света.

Като допълнително усложнение, кафеените зърна изискват внимателна грижа от добива до покупката им от крайни клиенти.

Кафето е деликатен продукт. Джон Мур, изпълнителен директор на Nobletree Coffee, казва: “Цяло чудо е, че всъщност кафето стига до вашата чаша.” Доскоро малцина имаха възможностите или проявяваха интереса да доставят прясно, почти перфектно кафе на зърна до потребителите.

Докато ентусиазмът по отношение на виното продължава да се увеличава в САЩ, специализираното кафе има голям шанс да последва неговия пример.

Производителите, вносителите, пекарите на кафе и търговците искат кафето да се възприема като удоволствие, което се цени заради комплексността му, а не само като средство за освежаване на мисълта.

Видове и сортови класификации

Повечето вина се правят от вид висококачествени лозя, наречени Vitis vinifera (например пино ноар и шардоне). По-обикновени сортове и хибриди са Vitis labrusca (конкорд, каюга) и Vitis riparia (фронтенак, бако ноар).

За кафето този паралел се прави между арабика и робуста.

Арабика е източник на повечето кафета от висок клас. Робустата, от друга страна, е общата основа на масови комерсиални блендове като Folgers и Maxwell House.

В гамата винени сортове Vitis vinifera, стотици сортове се култивират за комерсиално винопроизводство. Кафето също има свой еквивалент на сортовата система на вината, с хиляди сортове в подвида арабика, като сред по-важните са Bourbon, Typica и редкия, скъп Geisha (или Gesha).

Кафеените сортове демонстрират определени, устойчиви сетивни характеристики, независимо дали се отглеждат в Колумбия или Панама.

Те също така предават тероар, точно както пино ноар от Санта Барбара има зрял вкус с нотки на черешова кола, сравнено с по-пикантния, земен германски шпетбургундер.

Предаване на тероар

Финото вино се цени заради способността му да предава специфичността на място, включваща география, почва, климат и климатични модели. Винените апелации се опитват да идентифицират и защитават тези различия, и да защитават стандартите за качество.

Въпреки че специалното кафе има отличителни регионални характеристики, все още за него не съществува официална система от апелации.

Етиопия например има качество и признание на специфичен характер за кафето от Харар (известно с богатите си плодови аромати, особено боровинка) и Иргачеф (известно със силната си киселинност, цитрусови и флорални нотки).

Промотирането на тероара за маркетиране на кафето е относително скорошна концепция. В бразилската си ферма Nobletree Coffee засажда дървета на различни места, за да преценява влиянието на локацията.

В наши дни повечето потребителски кафета са маркирани със страна на произход, но все по-често се посочват и конкретни региони и ферми.

Ръстът на “микро-партиди” — кафета от изключителни зърна, отделени от по-голямата реколта — демонстрира перспективи за идентифициране на специални локации, точно като вината от само едно лозе.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Wine Enthusiast

19.10.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара