10 престъпления срещу сиренето

Четете внимателно и не ги правете

Наистина доброто сирене е ценен продукт. Той е резултат от много труд и в никакъв случай не е евтинo. Но по-важното е, че подобно на доброто вино и алкохол, сиренето дължи съществуването и историята си на изключително отдадени хора, концентриращи се преди всичко върху изпипването до съвършенство на своя занаят.

Този перфекционизъм е това, за което плащате, и би трябвало да получите това, което заслужавате за парите си, нали?

Всичко зависи от вас: неправилното третиране на сиренето неизбежно води до не толкова вкусно сирене. Обратно, когато се отнасяте добре със сиренето, когато демонстрирате уважение и внимателна грижа към него, можете да бъдете спокойни, че то ще го оцени подобаващо.

И все пак престъпленията и престъпниците в отношението си към сиренето изобилстват.

Знам го от личен опит: живея с такъв. Което е още по-зле, някога и аз бях такъв. Какво се промени?

Предимно това, че навлязох в хранителната индустрия и се оказах заобиколен от умни, целенасочени хора, които знаеха много повече за сиренето от мен.

И когато започнах да се вслушвам в съветите им, започнах да изпитвам много повече удоволствие от консумацията на сирене. Нито един от тези съвети не е труден за спазване, нужно е само малко повече планиране и малко допълнителни усилия, за сериозни, ароматно-вкусно-солено-тревисто-меко цялостни плюсове.

В прав текст

Може да се изненадате колко много ще ви хареса да бъдете сноб на тема сирене.

Преди да отхвърлите тези препоръки като снобски, съветвам ви да ги изпробвате. Може да се изненадате колко много ще ви хареса да бъдете сноб на тема сирене.

10-те заповеди на етикета на сиренето

1. Не сервирайте сирене директно от хладилника

Всеки, който е попадал на пластмасов кетъринг поднос с нарязани на кубчета сирена, вероятно познава отблизо това конкретно престъпление. Знаете за какво говоря - за твърдото, кораво триъгълниче бри, за безличното парче охладено швейцарско сирене. И нещата стават само още по-тежки, когато боравите със специално рядко и изискано сирене, за което сте се разхождали специално до гурме магазина, за да го купите.

Повечето хора се досещат да оставят мекото, кремообразно сирене от рода на бри или Humboldt Fog да се затопли до стайна температура — иначе няма да се получи тази приятна полутечна, маслена текстура — но не мога да преброя колко пъти съм попадал на силно охладени полутвърди или твърди сирена.

В прав текст

ВСИЧКИ сирена трябва да се сервират на стайна температура.

Така че знайте: ВСИЧКИ сирена трябва да се сервират на стайна температура. Първо, възприемаме вкусовете по-добре при температури, по-близки до нашата телесна температура.

Второ, с омекването на сиренето, разтворимите в мазнина вкусови компоненти в него получават по-добър достъп до вкусовите ни рецептори.

Трето, ароматите са по-летливи при по-висока температура, което означава, че можете да помиришете (и вкусите) сиренето по-добре.

С други думи, колкото по-студено е сиренето, толкова по-малко ще успявате да доловите пълната му гама от вкусове, и определено няма да се насладите на същата текстура, която производителят на сиренето толкова старателно е изграждал.

Консумирането на студено парче сирене от 70 лв за килограм ще му придаде вкус, доста сходен с този на посредствения му събрат, струващ пет пъти по-малко.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Seriouseats

15.07.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара