Наистина доброто сирене е ценен продукт. Той е резултат от много труд и в никакъв случай не е евтинo. Но по-важното е, че подобно на доброто вино и алкохол, сиренето дължи съществуването и историята си на изключително отдадени хора, концентриращи се преди всичко върху изпипването до съвършенство на своя занаят.
Този перфекционизъм е това, за което плащате, и би трябвало да получите това, което заслужавате за парите си, нали?
Всичко зависи от вас: неправилното третиране на сиренето неизбежно води до не толкова вкусно сирене. Обратно, когато се отнасяте добре със сиренето, когато демонстрирате уважение и внимателна грижа към него, можете да бъдете спокойни, че то ще го оцени подобаващо.
И все пак престъпленията и престъпниците в отношението си към сиренето изобилстват.
Знам го от личен опит: живея с такъв. Което е още по-зле, някога и аз бях такъв. Какво се промени?
Предимно това, че навлязох в хранителната индустрия и се оказах заобиколен от умни, целенасочени хора, които знаеха много повече за сиренето от мен.
И когато започнах да се вслушвам в съветите им, започнах да изпитвам много повече удоволствие от консумацията на сирене. Нито един от тези съвети не е труден за спазване, нужно е само малко повече планиране и малко допълнителни усилия, за сериозни, ароматно-вкусно-солено-тревисто-меко цялостни плюсове.
Може да се изненадате колко много ще ви хареса да бъдете сноб на тема сирене.
Tweeeet me!Преди да отхвърлите тези препоръки като снобски, съветвам ви да ги изпробвате. Може да се изненадате колко много ще ви хареса да бъдете сноб на тема сирене.
10-те заповеди на етикета на сиренето
1. Не сервирайте сирене директно от хладилника
Всеки, който е попадал на пластмасов кетъринг поднос с нарязани на кубчета сирена, вероятно познава отблизо това конкретно престъпление. Знаете за какво говоря - за твърдото, кораво триъгълниче бри, за безличното парче охладено швейцарско сирене. И нещата стават само още по-тежки, когато боравите със специално рядко и изискано сирене, за което сте се разхождали специално до гурме магазина, за да го купите.
Повечето хора се досещат да оставят мекото, кремообразно сирене от рода на бри или Humboldt Fog да се затопли до стайна температура — иначе няма да се получи тази приятна полутечна, маслена текстура — но не мога да преброя колко пъти съм попадал на силно охладени полутвърди или твърди сирена.
ВСИЧКИ сирена трябва да се сервират на стайна температура.
Tweeeet me!Така че знайте: ВСИЧКИ сирена трябва да се сервират на стайна температура. Първо, възприемаме вкусовете по-добре при температури, по-близки до нашата телесна температура.
Второ, с омекването на сиренето, разтворимите в мазнина вкусови компоненти в него получават по-добър достъп до вкусовите ни рецептори.
Трето, ароматите са по-летливи при по-висока температура, което означава, че можете да помиришете (и вкусите) сиренето по-добре.
С други думи, колкото по-студено е сиренето, толкова по-малко ще успявате да доловите пълната му гама от вкусове, и определено няма да се насладите на същата текстура, която производителят на сиренето толкова старателно е изграждал.
Консумирането на студено парче сирене от 70 лв за килограм ще му придаде вкус, доста сходен с този на посредствения му събрат, струващ пет пъти по-малко.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015