Истината за чугунените тигани

7 мита, които трябва да бъдат оборени

Голям почитател съм на чугуна. Когато се изнасях от апартамента си миналата пролет и трябваше да изкарам цял месец само с два тигана в кухнята, можете да се обзаложите, че първото, което взех, беше надеждният ми чугунен тиган.

Използвам го за хрупкава картофена кoжичка и за перфектно обгаряне на стековете. Използвам го за готвене на чеснови кифлички или царевичен хляб, или за най-лесната и добра пица на тиган, която някога ще направите.

Използвам го, за да направя цяло пиле за вечеря, с невероятно хрупкава кожа и за хрупкави, кадифено меки ястия с паста.

Мисълта ми е, че той е гъвкав работен инструмент, и никой друг тиган не може да се доближи до това, на което той е способен.

В прав текст

Тиганът от чугун е гъвкав работен инструмент, и никой друг тиган не може да се доближи до това, на което той е способен.

Има обаче мистериозни митове и легенди, когато става дума за чугунените съдове за готвене. От една страна, има хора, които твърдят, че трябва да се отнасяш с чугунените съдове като с мимоза.

От друга, има мачовци, които се намесват с твърдения, че чугунът е незалепващ, или че тиганът разпределя топлината равномерно!

В света на чугуна има много необосновани, непотвърдени твърдения, които се повтарят като абсолютни истини.

Време е да оборим някои от тези митове.

Мит 1: "Чугунът е труден за поддръжка."

Теорията: Чугунът е материал, който може да ръждясва, да се одрасква или напуква лесно.

Покупката на чугунен тиган е като да си вземеш новородено бебе и кученце едновременно.

Трябва да се грижиш добре за него в ранните етапи на живота му, и да бъдеш внимателен къде го съхраняваш — защото масленото му покритие може да се обели!

Реалността: Чугунът е неимоверно здрав. Има причини, поради които на гаражни разпродажби и в антиквариати може да попаднете на 75-годишни чугунени тигани.

Чугунът е правен да издържа и е много трудно да го съсипете напълно.

Повечето нови тигани дори идват с предварително поставен защитен слой, което ви облекчава, спестявайки ви тежката работа, и сте готови да започнете да готвите веднага.

Съхранението: Ако защитният маслен слой е натрупан тънко и равномерно, както би трябвало да бъде, не се притеснявайте. Той няма да падне.

Съхранявам чугунените си тигани поставени директно един в друг. Колко пъти според вас защитният им слой се е обелил?

Пробвайте да направите това с вашия незалепващ тиган, без да увредите повърхността му.

Мит 2: "Чугунът нагрява равномерно."

Теорията: Обгарянето на стекове и пърженето на картофи изисква висока, равномерна температура.

Чугунът е отличен за обгаряне на стейкове, така че трябва да е подходящ и за равномерно нагряване, нали?

Реалността: Всъщност чугунът изобщо не нагрява равномерно. Топлопроводимостта — индикация за способността на материал да предава топлина от една част към друга — е около една трета до една четвърт от тази на материал като алуминия.

В прав текст

Основното предимство на чугуна е, че той има много висока топлинна вместимост, което означава, че след като той се затопли, си остава топъл.

Какво означава това?

Ако поставите чугунен тиган върху газова печка, ще получите много ясно изразени горещи точки точно там, където са пламъците, докато останалата част от тигана остава относително студена.

Основното предимство на чугуна е, че той има много висока топлинна вместимост, което означава, че след като той се затопли, си остава топъл.

А това е жизненоважно за обгарянето на месо. За да нагорещите равномерно чугунен тиган, поставете го върху печката и го оставете да се разгрее поне 10 минути, въртейки го от време на време.

Като алтернатива, затоплете го в нагорещена фурна за 20-30 минути (но не забравяйте да използвате ръкохватка или кърпа за съдове!)

Другото предимство на чугуна е неговата висока емисивност - тенденцията да отделя много топлинна енергия от повърхността под формата на излъчване. Неръждаемата стомана има емисивност около 0.07.

Дори когато е изключително гореща, може да поставите ръката си близо до нея и да не почувствате нищо. Само храната, която е в пряк контакт с нея, се нагрява по някакъв начин.

Чугунът, от друга страна, има емисивност 0.64, което означава, че когато готвите върху него, не само готвите повърхността, която е в контакт с метала, но и доста от храната над нея.

Това прави чугуна идеален за приготвяне на яхния, каша или печене на тиган на пиле и зеленчуци.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Seriouseats

16.03.2020 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара