Какво да не поръчвате в Италия

Някои съвети, с които да избегнете обидата за собствениците на италиански ресторанти

За много туристи акцентът на пътуването до Италия най-често е кухнята. Мечтаем за храната, която ще консумираме, и всеки сезон носи собствена реколта от вкусни ястия.

Туристите, особено пристигащите за първи път, трябва да знаят, че италианската кухня е много регионална и сезонна, така че в зависимост от времето на годината и посещавания регион, е вероятно да откриете много различни ястия в менютата на ресторантите и траториите.

Августовската жега се преодолява с кремообразно и вкусно gelato. Есента извежда на преден план гъбените ястия, а прясната бакла и грахът през пролетта са прекрасни. Както ще ви кажат жителите на Италия, всеки сезон носи собствен чудесен вкус.

Има обаче адски много ястия, които през годините са били обявявани за италиански, но всъщност произходът им не е чак толкова италиански – в най-добрия случай е итало-американски.

Няма нищо изначално сбъркано в тези ястия, всъщност италианците готвят немалко от тях у дома, както и някои от тях се преподават в готварските курсове за италианска кухня, и са обичани от мнозина. Проблемът е в това да считате тези ястия за автентично италиански, или когато пътувате до Италия, да очаквате да ги откриете в менюто на ресторанта.

Ястията по-долу нямат място в което и да е меню в Рим или Флоренция, или където и да е другаде в Италия. Ако ги откриете, добре е да знаете, че вероятно това е ресторант, опитващ се да спечели американската си клиентела.

Когато сте в Италия, ви препоръчваме максимално да се потопите в местната култура – и един от начините да го сторите (вероятно най-добрият възможен!), е чрез храната.

Фетучини "Алфредо": Смятате да използвате уменията си за въртене на вилицата за чудесна порция фетучини "Алфредо"?

Пожелаваме ви късмет с това да обясните на който и да е сервитьор в Италия за какво говорите. Произходът на това ястие си е много италиански, и се твърди, че то е създадено от ресторантьора Алфредо Лелио за съпругата му, която е имала тежка бременност, но оригиналното ястие е било просто обикновени спагети с масло, италианският еквивалент на пилешка супа, често сервиран, когато някой не се чувства добре и не може да консумира практически нищо друго.

Алфредо добавил това към менюто в ресторанта си – и така се родили фетучините “Алфредо”. Никой не ги нарича така в Италия, това там е просто pasta al burro. Американците са тези, които са променили въпросното ястие, като са го омазнили със сметана и други спорни съставки.

Пилешко или телешко "парм": Ако поискате “парм” където и да е в Италия, ще ви поднесат вкусно ястие, наречено пармски патладжан. Любимо в южна Италия, melanzane alla parmigiana се приготвя приблизително по същия начин като американизираната пилешка или телешка версия, като се нарязват тънки ивици от патладжан, овалват се в галета и се пържат, след което се наслагват в доматен сос с моцарела. Вкусно ястие, което не е за пропускане.

Чеснови хлебчета: Чесновите хлебчета в САЩ са кофти имитация на италианската брускета. Италианците често запичат пресен домашен хляб на огъня и натриват скилидка чесън, и поръсват отгоре зехтин. Това, което се предлага под това название в САЩ, е френска багета, срязана на половина, намазана с много масло и дехидратирани парченца чесън. Това е просто нередно.

Салата "Цезар": Прекалили сте със сладоледа и пастата, и жадувате за приятна, разумно лека и здравословна салата, така че питате за салата "Цезар".

Само че ще се наложи да почакате, докато отидете в Америка за нея, тъй като няма да я откриете където и да е в менютата на ресторантите в Италия.

Създадена от Цезар Кардини, американец от италиански произход, живеещ в Мексико, тя е била сътворена използвайки просто това, което той е имал подръка по това време. Изберете вместо това салата "Капрезе" и няма да останете разочаровани.

Всъщност може да ви се отще завинаги да си поръчвате салата, в която има твърди парченца хляб, накиснати в нискокачествен зехтин.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Italia Living

16.07.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара