Източник: flickr.com

Брадите са на мода, но мрежичките за бради - не

Дилемата на всеки готин мъж готвач

Ако не броим легендарния Джеймс Биърд, брадите в ресторантите са леко деликатна тема.

Когато Washington Post публикува статия за пристигането на пътеводителя на "Мишлен" във Вашингтон, някои читатели изразиха опасения, че снимките, придружаващи статията, показват готвачи с непокрита с нищо коса и брада.

“Надявам се, че готвачите на снимките просто са свалили мрежите си за коса за фотосесията. Иначе това е много притеснително, особено доколкото и тримата мъже имат гъсто окосмяване на главата и лицето; определено това не е нещо, което искам да открия в храната си, ако отида там,” писа Франческа Маркъс от Рестън.

“Не съм прекалено претенциозна, но направо ми прилоша от гледката на тези трима готвачи… боравещи с ястията без покритие на главата или брадата, или без ръкавици,” пише Аника Уестъл от Ловетсвил в писмо до редакцията на WP. Липсата на мрежи за коса и мрежи за брада очевидно е болезнена тема за мнозина.

Само че кога е бил последният път, когато сте виждали мрежа за коса или брада в ресторант — особено когато се поднася храна на каквото и да е ниво над корпоративна кафетерия?

Бейзболни шапки понякога има. Шапките за готвачи стават все по-разпространени, факт. Но тези, които считат, че всички, приготвящи храната, носят мрежа за коса или брада, ще останат дълбоко разочаровани.

Ограничителите за коса се изискват от регулациите в някои държави, включително САЩ, но те не е задължително да представляват точно мрежи за коса. Ето съответният раздел от правилника в САЩ:

"Работещите с храна трябва да носят чисти и ефективни ограничители на косата, от рода на мрежи за коса или брада, ако е уместно, и облекло, което покрива телесното окосмяване. Шапките, шаловете и други покрития за глава са приемливи, ако косата се ограничава от тях, за да се попречи на замърсяването. Спреят за коса и връзването на косата на "конска опашка" не са ефективни ограничители на косата."

Ако обаче наскоро сте посещавали елитен ресторант, може и да сте забелязали, че дните на високите френски шапки са поотминали, и главният готвач, който ръководи финалното аранжиране на храната на чинията и гарнирането на ястията, и отговаря за пренасянето на храната до клиентите, далеч не винаги носи шапка.

“През цялата ми кариера, с всеки главен готвач, с който съм работил, няма такъв, който да е носил шапка,” казва Никълъс Стефанели от Masseria, който е показан на едната от снимките на първата страница на Washington Post да аранжира ястие на чиния. (Готвачите на постовете в кухнята, които се занимават с основната част от приготвянето на храната в Masseria, са с шапки.)

“Вече 20 години спазвам това правило: след като станеш главен готвач, не е задължително вече да носиш шапка.”

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Washington Post

09.01.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара