Преосмисляне на барманството

Професията се е променила - време е и барманите да го сторят

Време е да преосмислим възприятията си за това какво са съвременните бармани.

Барманството вече не е просто работа, с която да си докарваш странични доходи, или нещо, с което да се занимаваш през лятната ваканция от университета. Човек вече не става случайно барман, а съзнателно избира кариера като такъв.

Браншът е еволюирал — има безпрецедентен интерес към коктейлите — и ние сме еволюирали с него, независимо дали желаем да го признаем или не. Барманът вече не е задължително да работи зад бара — той или тя може да се концентрира върху продажбите или оперативния мениджмънт или консултантство.

Барманите са журналисти и преподаватели. Възможностите са безкрайни.

Барманството е кариера - и трябва да започнем да го третираме като такава.

Как се случи това? Много неща се промениха в бранша от момента, когато започвах преди 20 години. Образованието е основен фактор.

Поне в САЩ, трудовият пазар не дава особено добри шансове на завършилите университет. Хлапетата излизат от училище със стотици хиляди долари студентски заеми и са изправени пред избор: да работят в хотелско-ресторантската индустрия, което може и дори да им бъде приятно, и да печелят $50-60 000 годишно, или да приемат работа в своята област и да изкарват $40 000. (И това, ако изобщо успеят да си намерят работа.) Браншът на услугите е заменил производствените работни места в Западния свят — и нашата професия се е променила в резултат от това.

Същевременно клиентите стават по-просветени и информирани.

Те изискват естествени, първокласни, премиум продукти. Казват ни, че клиентите пият по-малко и пият по-добри неща, но мисля, че те просто си пият пак толкова, и пият по-добри напитки.

Коктейлите вече се приемат за кулинарно изкуство; хората са склонни да харчат пари за качество. И ние, барманите, ставаме по-просветени.

В миналото алкохолните компании харчеха пари за маркетинг, ориентиран към крайните клиенти. Сега те харчат пари, за да ни поагат да споделяме познанията си чрез демонстрации и семинари.

Какво означава фактът, че всички тези чудесни неща се случват?

Какво означава това за нас, барманите? То означава, че вършим работа в продължение на 40 години, която сме смятали, че ще правим само 4. И това не винаги е нещо добро.

Физически, ние сме като Карате Кид: всеки ден, отново и отново, непрекъснато. Това е еднообразна работа, и тя оказва своя ефект върху човека. Ние сме на крак цели смени, дишаме непрекъснато пушека от цигарите на другите (макар че нещата сега са малко по-добре в този аспект), викаме на фона на шумна музика, храним се късно през нощта.

Ще бъда честен: 20 години се занимавам с това и в някои дни е доста по-трудно да го правиш и да издържиш до края на деня.

Барманството е и емоционално изцеждащо занимание.

Като млад барман безумието на тази работа си имаше своята тръпка: караниците, флиртовете, дългите нощи на алкохолни запои.

20 години по-късно, след хилядния път, в който някой ми скача на бой, или три-милионния път, в който някой тръшва вратата по нощите, искам да скоча през бара, да го хвана за ухото, да го изведа навън и да го размажа от бой на улицата.

Не е само до времето, което прекарваме в баровете.

Като бармани работите уикенди, без почивни дни, пропускате семейни празници или рождените дни на приятеля/приятелката ви — което се отразява на връзките ви и на хората, които обичате.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Джим Мийхан, Lucky Peach

01.08.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара