Има ли сериозен проблем с кафе-капсулите?

В Хамбург забраниха кафе-капсулите в държавните сгради

В последното десетилетие консуматорите на кафе по света възприеха нов метод да получават дневната си доза кофеин - машините за кафе-капсули, в които малки пластмасови или алуминиеви капсули с капак от фолио или филтърна хартия, съдържащи мляно кафе, се поставят и бързо пълнят чашата с вкусно кафе.

Все по-често кафе-капсулите за приготвяне на единична чаша, които Nespresso започнаха а продават от 1986 в четири вкуса, привличат критики, защото се считат за заплаха за околната среда.

Като част от стратегия за зелено управление, германският град Хамбург миналия месец въведе забрана за покупка на "определени замърсяващи продукти или продуктови компоненти" с общински средства.

Забраната включва специални дефиниции за "оборудване за горещи напитки, в което се използват порционни опаковки " - специално се упоменава "Kaffeekapselmaschine", машини за кафе-капсули, с каквито се прави всяко осмо кафе, продавано в Германия.

"Тези порционни опаковки причиняват ненужно разхищение на ресурси и генерират отпадъци, и често съдържат замърсяващ алуминий," заявява инструкцията.

"Капсулите не могат да бъдат лесно рециклирани, защото често са направени от комбинация от пластмаса и алуминий," допълва Ян Дубе, говорител на хамбургската служба за околна среда и енергетика.

Сложният състав на опаковките - често комбинация от различни материали - съчетани с утайката от органични отпадъци от неизползваното мляно кафе, оставащо в долната част на капсулата, ги прави трудни за преработка в стандартните общински заводи за рециклиране.

Има и други проблеми. "Това са 6 г кафе в 3 г опаковка," казва Дубе. "В Хамбург считаме,че такива продукти не бива да се купуват с парите на данъкоплатците."

Йенс Керстан, сенатор от Хамбург, отговарящ за околната среда, заяви, че тази стъпка, която е част от по-мащабна екологична стратегия, изпраща важно послание. "С влиянието върху пазара на няколкостотин милиона евро годишно, градът ще спомогне за това вредните за околната среда продукти да се купуват по-рядко."

Не само германските политици мислят по този начин.

Наскоро 1 на всеки 10 британци, анкетирани от Harris Interactive за браншовото издание за супермаркети The Grocer, е заявил, че счита, че "кафе-капсулите са много вредни за околната среда." Същевременно 22% от участвалите в изследването са казали, че притежават такава машина.

Минали са 40 години, откакто Ерик Фавр, изобретателят на Nespresso, е разработил кафе-капсулата, и 30 години от появата на пазара на първата такава машина.

По последно преброяване 254 отделни патента упоменават оригиналния дизайн на Фавр за "капсула, съдържаща субстанция за приготвяне на напитка чрез машина". Буквално преди по-малко от година производителят на кафе Lavazza подаде документи за собствен патент за технология за капсули.

Кафе-капсулите представляват около една трета от западноевропейския пазар на кафе на стойност €18 млрд., коментира Рос Колбърт, анализатор в Rabobank - и въпреки че пазарът на кафе като цяло бележи ръст от 1.6% годишно, продажбите на капсули надминават многократно тези нива, като нарастват с 9% годишно от 2011 насам.

Според анализатори, в последната година във Великобритания са били продадени кафе-капсули на стойност 112 млн. лири, с една трета повече от 2014 г. Продажбите се очаква да се утроят към 2020 г., в който продажбите на кафе-капсули ще надминат тези на пакетчета чай.

"Това много променя кафето и начина, по който хората пият кафе," казва Колбърт. "Капсулите позволяват на клиентите да имат запас от достатъчно разновидности, за да удовлетворят нуждите на семейството или социална сбирка, и винаги да имат нещо ново, което да пробват. Някои хора се отегчават от пиенето на едно и също кафе всеки ден."

Според Колбърт, "опасенията за устойчивото развитие вероятно имат негативен ефект върху растежа" в пазарния сектор на кафе-капсулите. Дори Джон Силван, изобретателят на кафе-капсулата за еднократна употреба K-cup, която е най-продаваната капсула в САЩ, миналата година се отрече от изобретението си. "Понякога се чувствам виновен, че изобщо създадох K-cup," заяви той пред журналисти.

Други споделят неговите опасения.

"Правим всичко по силите си да ограничаваме емисиите на парникови газове, и в много случаи бележим напредък, но в някои отношения се връщаме назад с 20-30 години," казва Дъг Льоблан, собственик на магазин за кафе от Нова Скотия, Канада. "Кафе в пластмасови капсули, които отиват на боклука? Има други начини да се прави кафе, които са по-добри и имат по-малко вреден ефект върху околната среда."

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара