Източник: flickr.com

10 грешки при печене, които допускат новаците

Печенето е сложно при всякакво ниво на кулинарен опит

Печенето е сложно при всякакво ниво на кулинарен опит – но за новаците, дори най-базовите правила изглеждат непознати или плашещи.

Няма нищо срамно в това да преминете през няколко изгорени бисквити или клисав недопечен кейк, като част от процеса на учене.

Печенето е базирано на научната прецизност, а прецизността изисква практика. Ако сте новаци в света на печенето, погрижете се да избегнете тези 10 разпространени грешки на новаците, и скоро ще сте виртуози на печенето.Не-изчитането на рецептата докрай

Въпреки че звучи елементарно, това е стъпка, която и новаците, и опитните пекари често игнорират. Уверете се, че имате всички продукти, инструменти и време, необходими ви за завършване на рецептата.

Няма по-голямо разочарование от това да започнете да приготвяте десерт час преди вечерно парти, само за да откриете, че са му нужни 12 часа в хладилника, за да стегне! Повярвайте ни, правили сме го. Спестете си огорченията и кризите в последния момент, като изчетете рецептата докрай, до самия й край, преди да се захванете с приготвянето й.

Не-оставянето на продуктите да се затоплят до стайна температура

Когато рецептата споменава продуктите да са “със стайна температура,” това не е маловажно. Има реална наука зад това изискване, така че не пропускайте тази важна стъпка.

Когато продукти като масло, яйца и млечни продукти се затоплят до стайна температура, те образуват емулсия, която улавя въздуха. По време на печене този въздух се освобождава и се разширява, за да се получи пухкава консистенция. Продуктите на стайна температура се свързват помежду си по-лесно, като създават по-гладко и равно тесто.

Когато става дума за правене на яйчен крем на печката, винаги е желателно да работите с яйца и мляко със стайна температура; така е много по-малковероятно да се пресекат, когато бъдат подложени на топлинна обработка, ако не идват направо от хладилника.

Употребата както на сухи, така и на мокри мерителни чаши

Мерителната чаша си е мерителна чаша, нали? Не точно. "Мократа" мерителна чаша обикновено е пластмасова или стъклена, има чучур за изливане, и най-важното - има обозначения за измерване на обем.

Сухите мерителни чаши са замислени така, че да позволяват продукта (често брашно или захар) да бъде изравнен до ръба на чашата. Разликата? Обем срещу тегло. Течните мерителни чаши разчитат на милилитри, а сухите - на грамове.

Например в течна мерителна чаша 1 чаша е равна на 250 мл. Сухите продукти обаче варират като тегло, така че 1 чаша универсално брашно всъщност е 125 г, не 250 г. Ако измервате неточно продуктите, ще получите не особено добър краен продукт. Особено когато пробвате рецепта за първи път, меренето на продуктите не е място да действате "на око".

Не-подготвянето на съда за печене

Сериозно, това е едно от най-важните неща. Ако не искате браунитата ви да се ронят или само половината от кейка да се отлепя от съда за печене, старателното омасляване и/или набрашняване на съда за печене е задължително.

Това далеч не е толкова трудно, колкото изглежда – не го пропускайте и не пестете суровина. Когато рецепта за торта със слоеве ви инструктира да омазнявате, набрашнявате, покривате всеки съд за печене... незалепващият спрей не е приемлив заместител.

Като говорим за покриване – винаги дръжте ролка с пергаментова хартия (не восъчна хартия и не фолио) подръка. Този евтин инструмент е свръх-полезен, когато става дума за предпазване на печива от залепване за съда или на долната част на вкусни сладости като бисквити или кифлички от прекалено загаряне.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара